Как да отпушим канала с подръчни средства

Несъмнено почти на всеки се е случвало да се запуши канала на мивката, на пода в банята или на тоалетната. Вярвам, че няма човек на който да му е приятно при подобно положение, но в интерес на истината за това в повечето случаи сме си виновни ние самите. Който и канал да е от гореизброените обикновено бива запушен от отпадъци и мръсотия и се налага да да отпушваме запушеният канал. Казвайки отпадъци имам предвид, че това може да са угризки от храна, различни предмети попаднали случайно в канала и мръсотията която често бива изливана в него. Безспорно едно от най-лошите запушвания се създава при попаднали косми и мръсотия, които образуват една разтеглива “тапа”, която вероятно ще ви навлече доста неприятности. В такъв случаи ще се наложи или ние самите да опитаме с подръчни средства и химикали или да се обърнем към специалисти в отпушването на канали.

Във втория случай е ясно какво следва. Обаждате се и фирмата ви праща човек или малка група, която се занимава с отпушване на канали. Обикновено те се справят бързо, защото често им се налага да разрешават такива проблеми, а и са подготвени с нужните инструменти за отпушване на канали. При първият определено не е така, понеже ще трябва вие сами да положите усилия за отпушване на канала, като това понякога завършва безуспешно въпреки старанието ви. В тази статия ще разгледаме как с наличните у дома средства може да се опитате сами да отпушите запушения канал. Първият начин, който е и най-лесен е да пробвате да отпушите проблемният канал с пробутвало. Това е уред наподобяващ боздуган и е изключително лесен за употреба. Ако примерно мивката в запушена е добре да налеете вода в нея и след като наместите инструмента на отвора на канала, с енергични движения нагоре-надолу създавате налягане, което ще накара водата да премине през препятствието, което е запушило канала. Ако  канала е с преливник ще се наложи да го запушите преди манипулацията, за да може да се получи желаният ефект. Този инструмент може да се ползва за отпушване на вани, мивки, отточни тръби, както и за отпушване на тоалетни и други подобни канали.

Вторият най-разпространен начин за отпушване на канали е с обикновена тел, която може да преправите за случая. Препоръчително е телта да бъде по твърда, но едновременно с това и гъвкава, за да може да влезе и в най-трудно достъпни места, като извивки и стеснения. В края, който ще влиза в запушеният канал се изкривява телта, така че да заприлича на кука. Така като я вкарате в тръбата и стигнете до мястото, което е запушено ще можете да закачите това, която я е запушило и евентуално да го издърпате. Този начин на отпушване е много ефективен при запушен канал от косми и мръсотия, но на къси разстояния, за да може да се достигне проблемното място.

Третия начин е с водна струя, която създава налягане и изтиква “тапата” от запушения канал. Ако ползвате този начин е нужно да прикрепите добре маркуч за чешма като след това го поставите на отвора на канала. Когато пуснете водата, след като тя няма от къде да излезе си проправя път през запушения канал и избутва препятствието си.

HTML Version:

Text Version:

Как да отпушим канала с подръчни средства

Article Url: