Винаги качеството е по-важно от количеството

Както казахме по-горе, служителят който върши повече работа за по-малко време, доста често е лош служител. Бързата работа се оценява само на най-ниските работни длъжности, където има норматив и качеството (според управата) не е от особено значение, или пък естеството на работата не предлага разлика в резултатите, откъм аспекта на качеството.

При производството, при услугите и в интелектуалния труд, да се наблегне върху количеството свършена работа и извършени услуги, често е равносилно на начална фаза на фалит. Най-лесното е за един клиент, след като си купи даден продукт, или се възползва от дадена услуга, и остане недоволен, да отиде при конкуренцията. Не му струва и особени усилия да се оплаче на приятелите си. Лошата репутация се разпространява като грип. Новосъздадени организации с недобър или лош продукт, пуснат в голямо количество на пазара, започват развитието си направо с фазата на упадък, до която стигат нормалните организации след много години на пазара, поради технологични промени или други обстоятелства.

В условията на добре действаща пазарна икономика, свободна конкуренция, ниски прагове за навлизане в дадена сфера, клиентите имат избор. Има по много производители за всичко. Има по много фирми за всеки вид услуга. Трудно е да се променят навиците на хората. Трябва да бъде предложено нещо специално, за да бъдат те накарани да сменят любимата си марка безалкохолно или любимия си фризьор. Ако новият продукт е със същото качество, дори малко по-добро, не е зле да се предвиди фактът, че към стария такъв вече има емоционална връзка. Липсва рискът при закупуването му, добре познат е, бил е до клиентите известно време. Бизнес няма смисъл да бъде стартиран, ако продуктът няма да отговаря на най-високите стандарти. Дори новият продукт да отговаря на тях, отново много бавно ще потръгне, ако не бъде оповестена новината пред света – чрез реклама, промоции, дегустации… Фирми, които стартират, без да предвидят тези фактори и същевременно се презапасяват за производство, търговия или с персонал за услуги, претърпяват голям крах.

Колкото и добра да е рекламата, ако продуктът е слаб, толкова повече хора ще разберат за него и толкова по-бързо ще потъне компанията. Това е лошият рекламен ефект. Много хора изведнъж ще напрявят покупка, ще се почувстват измамени или предадени, защото продуктът не е отговорил на очакванията им, и ще накажат фирмата, като се върнат при конкуренцията. Обещанията, които се дават в рекламата, трябва да отговарят на истината.

При заявяване на стока трябва също да се внимава с количеството – презапасяването е много опасно положение. При стоки с мимолетен живот презапасяването води по-тесномислещите управители да прибягват до написаните в тази книга практики, за да не бракуват стока. Пробутвайки я на клиентите, те ги губят като такива и нещата потръгват на зле. Добре е да се поръчва разумно и количествата да бъдат внимателно обмисляни. Не трябва да се издевателства и с фирмите, които си взимат стока под формата на брак и изход – много често се случва след продължителен период на безотговорно поръчване на големи количества стока, след което непродадената част от нея се връща вече негодна към фирмата-доставчик, последната да прекрати тази част от политиката си. Вземането на бракове се прекратява и недобре изчислените заявки започват да влияят зле на заявилия ги.

Качеството на работата, на производството, на обслужването, на работния стандарт и на бизнес-отношенията не трябва да страда, заради орязване на бюджета, прекомерна рационализация на работната организация или умишлена пестеливост. Намаляването на разходите по гореизброените, намалява качеството им, което от своя страна намалява броя на доволните клиенти, както и броя на клиентите като цяло. Оттам падат продажбите на стоки и услуги и компанията попада в криза. Започват се още повече кампании по орязване на ъгли и финалът е ясен. Кръгът се затваря. Играта на дребно никога не води до добър резултат. Фирми, които пестят от разходи не получават и приходи. Както се казва на запад „Трябва да харчиш пари, за да правиш пари”.

HTML Версия: Линк на статията (URL):