Избор на ресторант

Хапването по заведения ви лишава от досадата сами да си направите храната. Независимо от това е за предпочитане да си направите сандвич с фъстъчено масло вкъщи, отколкото зле сготвена храна по ресторантите. Нищо не помрачава настроението така, както пръскането на средства за некачествена храна. Сега избора на ресторанти е огромен. Да речем има много приятни рибни ресторанти във Варна. Ако търсите добра интернационална кухня ще я откриете в един от многобройните ресторанти в София.

Ето едни от най-важните критерии за избора на добър ресторант: • Ресторантът трябва да е чист. • В ресторанта трябва да ухае на хубаво.

• Добре е да има много клиенти.

В случай, че салонът на ресторанта не изглежда чист, то в кухнята му сигурно ще е дори по-зле. Пропуснете го. Ако не можете да подушите миризмата от приготвянето на храната, твърде вероятно е да ви сервират остатъци или нещо, което със сигурност не е прясно. Прескочете го. Ако няма хора по масите, тогава или готвача не се справя, или обслужването e неприемливо, или пък е твърде скъпо. Не е изключено да има някаква друга причина, поради която местните не го предпочитат. И вие направете същото.

Други фактори, предопределящи избора на ресторант са: • Паркинг. Преди да хапнете, първо е необходимо да успеете да стигнете до заведението. Бъдете сигурни, че има къде да паркирате наблизо. Ако е необходимо, позвънете предварително и попитайте дали заведението има паркинг или има такъв наоколо. • Резервации. Не забравяйте да направите резервация, ако това е условие на ресторанта. Позвънете предварително, специално ако сте решили да идете по време на почивка или уикенд, когато ресторантите са по-натоварени. • Цена. Не трябва да обирате банка, за да си позволите добра и прясна храна. Хубаво е да й се насладите, без да съжалявате за похарченото. • Разнообразие. Ако отивате на ресторант с приятели, менюто е добре да предлага различни ястия, така че да задоволи предпочитанията на всички гости. • Количество. Порциите в някои ресторанти са много малки, че не е възможно да утолят глада ви. Почти сигурно е, че няма да ядете там втори път. В определени заведения ви поднасят гигантски порции, които няма да можете да изядете. В този случай, ако храната ви е харесала, не се колебайте да помолите да ви опаковат останалото за вкъщи. • Специални изисквания. Направете си труда да проверите дали заведението обслужва посетители със специални искания. Възможно ли е да си поръчате ястия с ниско съдържание на сол, без стабилизатори (примерно натриев глутамат), вегетарианска кухня и т.н. Това е важно, ако вие или някой от вашата компания е алергичен или има специфични хранителни нужди.

• Препоръки. Не са за пренебрегване мненията и коментарите по повод на даден заведение. Те ще ви създадат добра представа за заведението, особено ако препоръките идват от хора, които имат представа за какво говорят. Попитайте колегите си (от отговорите им ще научите допълнителна информация и за самите тях!) Въпреки това, за големи събития е за предпочитане да отидете на места, които вече познавате и сами сте изпитали. Със сигурност вечерта ви ще мине по-приятно на място, където сте били вече и където ви познават. Там вие сами бихте могли да дадете съвет, понеже познавате листата с вината и познавате начина, по който нещата се случват. Не е нужно да се безпокоите за каквото и да е било, а само да се наслаждавате на прекрасна храна, заобиколени от приятна обстановка и перфектно обслужване.

Има случаи, когато може да се натъкнете на добър ресторант, ако само се доверите на обонянието си. Когато бях на конференция Пловдив, се разхождахме по централната улица с част от нашата група и изведнъж доловихме полъх на вкусен аромат. Беше почти време за вечеря и решихме да вървим след аромата и да видим къде ще ни отведе. След няколко преки се озовахме на една алея, откъдето се виждаше вентилаторът, източник на аромата. Свихме зад ъгъла и на фасадната част на сградата видяхме бар, с надпис “happy hour” („щастлив час“ – 1 час, през който цените са намалени). Заведението предлагаше мексикански Такос с късчета месо, запечени на грил върху топли царевични питки полети с пикантен салса сос. Това беше вкусно и незабравимо преживяване. Докато бяхме на конференцията опитахме и други прекрасни ресторанти в Пловдив, но този , на който попаднахме чрез обонянието си беше добър. Сега следва симпозиум на морето и се чудим какви ли хубави ресторанти в Бургас ще открием.

HTML Версия: Линк на статията (URL):