Пет трика за по-издръжлива лаптоп батерия

При продължителен полет със самолет или докато чакате в летището; искате да прочетете новините; докато си пиете сутрешното кафе или сте на среща извън офиса – батерията на лаптопа ви може да се изтощи в най-неудобния момент. За наш късмет, с някои лесни компромиси, бихте могли да подобрите издръжливостта на батерията си с един-два часа.

1. Преминете на Power Saver режим. По този начин, като мине даден срок в който не сте ползвали лаптопа мониторът ви ще се затъмни и ще превключи в режим на изчакване лаптопа ви след още малко време, през което не използвате компютъра. Кликнете картинката на батерията, долу в дясно на екрана ви, след това кликнете More Power Options. Маркирайте отметката до Power Saver. В случай, че не не желаете да използвате стандартните настройки, кликнете върху Change plan settings и посочете различни периоди за затъмняването на монитора и преминаването в режим на „спане”.
2. Намалете подсветката на екрана. Това е от най-голямо значение за лаптопи, които нямат светодиодна подсветка. Работата с максимална яркост най-вероятно не ви е наложителна в повечето случаи, когато използвате своя лаптоп без зарядно. Макар да дисплеят изглежда прекалено тъмен първоначално, щом минат две-три минути ще свикнете и всичко ще бъде наред. За да промените осветлението на монитора натиснете fn бутона и съответстващия бутон за намаляване на яркостта.
3. Избягвайте тежките програми. Играенето на игри, свалянето на файлове, гледането на филми са процеси, които натоварват процесора допълнително, което изхабява батерията още по-бързо. Ако нямате програма за проверка употребата на процесора, бихте могли да проверите актуалното му състояние като кликнете с десния бутон на мишката върху старт лентата и изберете Start Task Manager. Отдолу на таск мениджъра се показват настоящото натоварване на процесора в проценти и количеството на работещите процеси. Ако натоварването е голямо, разгледайте посочените процеси и спрете тези, които не са ви необходими. Не спирайте никои процеси, ако не сте абсолютно сигурни, че не е необходим на уиндоуса, за да продължи работа.

4. Изключете WiFi и Bluetooth, ако не ви трябват. Ако са включени WiFi и Bluetooth биха могли да изтощят голяма част от капацитета на батерията ви. Ако едната или двете безжични услуги не ви трябват, бихте могли да ги изключите използвайки определената комбинация от бутони на вашия лаптоп.

5. ограничете скоростта на процесора си. Някои модели мобилни компютри разполагат със софтуер, който помага контрола над честотата на процесора, с цел да увеличат живота на батерията. Това може чувствително да удължи живота на батерията, но би ограничили производителността на ноутбука. Затова използвайте това решение, само ако изпълнявате леки задачи – умерено сърфиране или обработване на уърдовски документи.

HTML Версия: Линк на статията (URL):