Значимите компютърни параметри

Ако си избирате нов лаптоп или десктоп компютър не е трудно да се объркате от честотата на процесора и RAM-та. Но при положение, че избирате модерен процесор, ще усетите, че количеството на оперативната памет или хард диска биха имали по-сериозен ефект над работата на машината, отколкото незначителни разлики в скоростта на процесора.

Характеристики, които не са от значение

Незначителни разлики в скоростта на процесора: процесор на 2,6 GHz ще бъде по-бърз от 1,2 GHz, но не е нужно да плащате повече за леки подобрения в честотата. Няма да усетите разликата между 2,3 GHz Core i5 и Intel Core i5 на 2.5 GHz, затова не е нужно да платите стотина лева в повече за незабележим ефект.

Бързината на RAM-та: Пак – колкото по-бързо, толкова по-бързо, но няма да усетите разлика между 1333 и 1066 MHz.
Скорост на запис на DVD/Blu-ray: Дори да сте сред малкото останали хора, които си съхраняват файловете на дискове, ще ви е трудно да откриете устройство, което предлага значимо по-добри скорости. Щом записвате диск, винаги ще се наложи да почакате известно време, без разлика дали е със скорост 6х или 10х.

Параметри, които в някои случаи са от значение

Видео памет: Ако искате само да гледате HD клип в YouTube или да си пускате филми от DVD, или хард диска, не е нужно да се хвърляте към мощните външни графични карти. Интегрираните съвременни чипове от AMD и Intel са достатъчни за ежедневна работа и мултимедия.

Положението е различно при геймърите. По-силната видео карта с един гигабайт заделена памет, в този случай има голямо предимство пред тези с 256 или 512 мегабайта.

Високите характеристики на видео картите са полезни най-вече за детайлни графики на монитори с висока разделителна способност. По-мощен графичен процесор с по-малко оперативна памет в повечето случаи осигурява по-добро представяне, отколкото слаб чип с повече RAM памет.

Четириядрен процесор: При лаптопите, двуядрен процесор често е по-полезен отколкото такъв с четири ядра, при повечето програми, които се ползват от повечето от потребителите. Двуядрените процесори в повечето случаи работят на много по-голяма скорост, а повечето от по-популярните приложения не успяват да използват ефективно четирите ядра на процесора.

Ако обаче правите видео обработка, големи научни калкулации или проектиране, процесорът с четири ядра може да бъде от голяма полза. Ако искате компютър, който да на който да работите и след три-четири години, трябва да вземете предвид, че процесорите с много ядра се превръщат в стандартни и ако разполагате с някое ядро в плюс на процесора, ще се радвате на по-добра производителност със следващите версии на повечето програми.

Яркост на дисплея на лаптопа: Яркият екран изтощава батерията по-бързо. В действителност, триста нита е толкова ярко, че е неприятно за употреба на закрито и много потребители намаляват яркостта на екрана си.

Изключение са тези, които работят на лаптопа си редовно навън. Ако и вие правите така, ще искате всичката яркост на света.

Параметри, които винаги имат значение

Размер на RAM паметта: Без съмнение винаги е по-добре да разполагате с повече оперативна памет. Мини лаптоп с 2GB памет ще бъде по-бърз от лаптоп с един гигабайт. Ако държите на представянето, не се спирайте на по-малко от 4GB. Да се оборудвате с 6 или 8GB също не е зле.

Голям 7200rpm хард диск: Скоростта на хард диска се касае до скоростта, с която се върти плочата му. По-бързите хардове осигуряват по-бързо прехвърляне на данни и по-скоростно търсене. Диск с 7200 оборота в минута, често ще е чувствително по-бърз от такъв с 5400 оборота в минута.

Размерът също е от значение. Защо ви е супер бърз хард, ако не можете да поберете нищо на него? Цените на твърдите дискове непрестанно падат и става все по-лесно да се сдобиете с желаният обем.

Тегло: Малката разлика в тежината на лаптопа е от голямо значение, ако носите лаптопа си навсякъде с вас. Разликата между 2 и 3 килограма не изглежда значима, но когато лаптопа ви е на рамото по цял ден, започва да изглежда значителна.

издръжливост на батерията: Логично, по-добър живот на батерията е за предпочитане. Ако взимате предвид тази характеристика обаче, не взимайте твърденията на производителя за чиста истина – извадете двадесет-тридесет процента от обявеният живот и ще бъдете по-близо до истината. Производителите винаги визират издръжливостта на батерията при идеални условия.

HTML Версия: Линк на статията (URL):