Латино страсти с Копа Америка 2011

Лятото е в своя разгар и футболните страсти на Стария континент са значително утихнали. Някои отбори тепърва започват своята предсезонна подготовка, други все още отмарят по морето, но в Латинска Америка националните тимове на Бразилия, Аржентина и компания тръпнат в очакване на старта на Копа Америка 2011. 12 страни ще се вкопчат в люта битка за един от най-ценните трофеи във футбола на национално равнище.

Футболната надпревара за Копа Америка се явява най-стария турнир за национални отбори. В него участие взимат страните от Южна и Северна Америка. На тазгодишното издание на турнира домакин ще бъде Аржентина, които са и основоположника на шампионата, като за първи път именно те са домакинствали в спора за трофея през далечната вече 1916 година. Освен това „гаучосите“ са и рекордьори по спечелени титли – 14, колкото имат и националите на Уругвай.
За пръв път през 1993 г. в спора за отличието се включват и страни извън Латинска Америка. В предстоящото издание на Копа Америка 2011 също ще има представители на държави извън границите на Южна Америка. Това са националните тимове на Мексико и Коста Рика. Всичките 12 участници ще бъдат разделени в три групи от по четири отбора. Играе се на принципа всеки срещу всеки, като за четвъртфиналната фаза на турнира ще се класират първите два тима от всяка група,заедно с два от отборите с най-добри показатели от заелите третото място. Както и в предишните издания на шампионата, така и през този сезон на Копа Америка 2011 основните фаворити за отличието са домакините от Аржентина и вечния им опонент Бразилия. „Кариоките“ досега са триумфирали осем пъти с купата, като в последните две издания на турнира са печелили финала. Сега обаче, въпреки повечето футболни прогнози на специалисти и букмейкъри, на бразилците ще им бъде доста трудно да се преборят за ценното отличие предвид факта, че основния им съперник Аржентина ще бъде домакин на първенството. Въпреки че, е рекордьор по спечелени титли от Копа Америка, „гаучосите“ изпитват сериозни трудности в последните години, като за последно триумфираха с купата през 1993 година и сега напрежението от задължителен успех на родна земя със сигурност ще налее олово в краката на аржентинските национали. Меси и компания достигаха до финала в шампионата в последните две издания на турнира през 2004-та и 2007-ма година, но за съжаление на техните фенове и в двата случая загубиха от Бразилия. Сега остава да тръпнем в очакване на старта на поредната Копа Америка за да разберем кой от двата тима ще триумфира с ценното отличие. Разбира се внимание заслужават и другите отбори, като Уругвай, Чили и т.н, които са способни да поднесат изненада но като че ли светлината на прожекторите ще бъде насочена основно към Аржентина и Бразилия, сочени от повечето букмейкъри за фаворити за финала.

HTML Версия: Линк на статията (URL):