Детското Развитие

В Детската Психология психичното развитие на детето се разглежда като един изключително сложен, предимно социален процес: развитието на отделното дете се извършва в конкретни социални условия под влияние на определени конкретни обществени взаимодействия. Развитието на представите, мисленето, въображението, интересите, говора, както и развитието на различните способности на детето се извършват под влиянието на конкретните условия, при които живее и под влияние на възпитанието и обучението, което получава. Психичното развитие служи за основа при определяне на периодизацията на детството. В процеса на израстването на детето, на всеки определен етап се установява дадена основна водеща дейност, чрез която детето най-лесно, бързо и прогресивно се свързва с околния свят и се развива. Фрагментирането на психичното развитие на отделни етапи е естествено и необходимо за по- доброто разбиране и осмисляне на цялостния процес на личностно изграждане. Естествено, е невъзможно да се поставят някакви строго определени граници между отделните периоди, понеже психичното развитие се реализира като непрекъснат процес: една характеристика възниква на определен етап, търпи определени промени, развитие и постепенно отстъпва място на нова такава, като края на едната водеща характеристика се презастъпва с началото на другата.

Основните етапи в развитието на детето, както са представени в съвременната периодизация, се определят въз основа на особеностите в развитието на централната нервна система и преобладаващият тип дейност, чрез която детето се свързва най-лесно със заобикалящият го свят. Тези етапи най- общо са: Вътреутробен период – или периода на развитие на плода до самото му раждане; Период на новороденото – започва с момента на отделянето на плода от майката до около третата седмица от живота; Кърмаческа възраст – до около шестият месец ; Ранна детска възраст – времето, обхващащо развитието на детето през първата до началото на третата година; Периодът на предучилищна възраст – детето от три до седем годишна възраст; и период на училищната възраст – включва децата от седем до петнадесет годишна възраст.


Преходът от детство към ранна зряла възраст е вече тъй нареченият период на юношеството. Възрастовите граници на този етап от развитието, могат да се определят между 11- 13 години до 18 –21 години, като точният времеви период зависи от комплексни и нееднозначни фактори като заобикалящата детето култура и биологичното развитие.

HTML Версия: Линк на статията (URL):