О, слънце мое

Досега, на печалба от българското слънце разчиташе туризма ни и в частност собствениците на хотели, както и няколко авиокомпании през летния сезон.

Отскоро то, обаче, е обект и на корпоративни интереси.

Корейски инвеститори ще експлоатират пустеещите земи край село Самоводене, за да изградят първия в Европа корейски фотоволтаичен парк. Амбициите са до 2020 г. да бъде достигнат капацитет от 16 % енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници – според министъра на енергетиката и туризма. Трайчо Трайков присъства на откриването на първия етап от строителството на фотоволтаичния парк край Самоводене. Той обхваща над 600 декара и инвестиции от 150 милиона евро. Почти са приключили преговорите с НЕК за свързването на слънчевата електроцентрала с далекопроводите от енергийния пръстен. За целта ще бъдат изградени допълнително подстанции и нови далекопроводиот 20 мегавата – твърдят от корейската компания SDN Company Ltd.

Добър залък ще хапнат доста хора, в това число и четири фирми доставчици ангажирани като подизпълнители и 2 строителни компании. Очаква се догодина, хората ангажирани в строителството, да се удвоят.

Околностите на град Златарица се оказаха подходящи за изграждането на втори фотоволтаичен парк, който трябва да бъде завършен до края на следващата година. Общо двата парка ще осигурят 42 мегавата електроенергия.

Корейската компания досега не е инвестирала в Европа, но президентът й Кий Хьок Чой връчи символично на министър-председателя Бойко Борисов чек на стойност 1 млн. лева по програмата на фирмата за корпоративна социална отговорност. Дарението ще бъде предоставено на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, като точното предназначение на сумата ще се определи от експерти на институцията и представители на корейската компания…

HTML Версия: Линк на статията (URL):