За по-ниски сметки и екологична енергия с помощта на слънчевите колектори

Вече доста хора преоткриват други средства доставящи енергия, като например слънчевите колектори. Използвайки ги консумацията на електричество ще стане по-малка, а също така и изключително голямата продуктивност, което се забелязва ще намалее. При работа им не се изхвърлят опасни материали, те просто поемат попадналите върху тях слънчеви лъчи и ги преобразуват в енергия за затопляне на вода. Двата най-разпространени модела соларни системи са с „Heat Pipe” тръба и с термосифон.
Най-ефективни на пазара са колекторите с „Heat Pipe“ тръба. Тръбите, от които са съставени, поемат слънчевата енергия и я превръщат в топлинна, която се използва за претоплянето на вода за битови нужди. Тръбите са с две стени, а пространството между двата им слоя са във вакуум. Това действа като термос и помага да се опази топлината в механизма, без да се пропилява във въздуха. Едни от най-ценните им качества може да се смятат следните: – Само 2 минути им трябват на слънце, за да се наблюдава процеса по отдаване на енергия. – Заради най-добрия изолатор, вакуума, загубите от температура са сравнително малки. – Предоставят топлина не само при директен припек на слънцето, но и в облачно и мъгливо време, макар с по-ниска интензивност.

Колекторите с термосифон, когато са изложени на слънце лъчите им попадат върху тях, проникват през стъклото и се попиват от тъмната повърхност в тръбите, която след това се затопля. След това течността, която в повечето случаи е вода също се загрява и пренася топлината на течността в резервоара. Като основните преимущества може да отделим следните:

– И те както колекторите с „Heat Pipe” са с минимални стойности на топлинни загуби, заради вакуумната среда. – Колекторите функционират без напрежение и са абсолютно безвредни. – Само 3 часа на слънце и температурните стойности във вакуумната тръба достигат 250 градуса, а на водата в нея до 100 градуса.

Слънчевите колектори са много добро решение за всяко домакинство, което иска да съкрати сметките си за електричество, ползвайки тези средства доставящи енергия от слънцето.

HTML Версия: Линк на статията (URL):