СОБТ – Специализиран отряд за борба с тероризма

СОБТ(специализиран отряд за борба с тероризма) е най-престижното подразделение на МВР и една от най-известните специални части на България . Носещ това име от 1991 година, той е още известен като отряда на „баретите“, заради червените барети, които носят командосите зад стените на поделението във Враня.
СОБТ води началото си от 1979 година, когато с заповед К-4404/10.12.1979 г. на министъра на вътрешните работи генерал-полковник Димитър Стоянов се създава Самостоятелен Специализиран Оперативен Мотомилиционерски Батальон (СОМБ) за изпълнение на оперативно-бойни задачи в столицата и на територията на страната. Батальонът получава войсково обозначение като Поделение 72620 и е подчинено на Софийско градско управление (СГУ) на МВР. Първото събиране на личния състав е направено на 6 юни 1980 г. През месец май 1986 г. излиза заповед, с която поделението е изведено от структурата на СГУ-МВР и се подчинява на направление „Терор“ към Шесто управление на Държавна сигурност. Така Специализираното оперативно милиционерско поделение (СОМП) прераства в Специално поделение за борба с тероризма (СПБТ). Създаването на отряда е провокирано от нарастващия в Европа и света терор. Радикални политически и религиозни групи, открили слабостта на институциите и започнали да рекетират властта с вземането на заложници. Обикновенните военни и полицейски части не били способни да противодействат на този вид тероризъм, тогава се появяват и първите антитерористични подразделения. България не остава по назад.
В своята история баретите са се сблъсквали няколко пъти с терористични организации и заложнически кризи. През 1981 година освобождават от турски терористи самолет от турските авиолинии и 86 пътници в него. През 1985 на централна ЖП гара София е задържан член на крайнолявата терористична организация“Баадер-Майнхоф“. Последният път баретите бяха ангажирани с освобождаване на заложници по време на кризата в Сливен. По закон СОБТ може изпълняват задачи само на територията на Република България. Поради тази причина през 2010 година се появи медиен скандал – седем командоси от отряда бяха блокирани в Нигер, по време на военния преврат, докато изпълнявали съвместна задача с белгийските си колеги по екстрадирането на нигерски гражданин.

Кандидатите за присъединяване към отряда преминават през тежки психологически и физически тестове, а до тях се допускат само служители на МВР и МО със стаж в системата. За едно място често се явяват десет души.

След приемането си новите барети минават през тренировъчен процес по квалифициране и затвърждаване на способностите – сержантски, тактически и други курсове. Качествата се затвърждават по време на ежедневните тренировки по тактическа, стрелкова, военно-медицинска, снайперска, самоотбранителна, парашутна, водолазна, пиротехническа, военно-топографска и общофизическа подготовка. Командосите често са бивши спортисти и атлети от най-висок ранг. Броят на командосите в отряда е около 150 души.

Като специализирано подразделение с най-важно предназначение в България СОБТ получава най-доброто и модерно оборудване от Българската армия и полиция, а често и това оборудване липсва там. Нещо повече СОБТ получава неизчерпаемо количество амуниции, гориво и други ресурси, поради значението и нуждата от натренираност и опит.

Оръжието, с което най-често виждаме баретите по време на акция е Arsenal AR-M4SF в 7,62×39 mm и 5.56x45mm по стандарта на НАТО. Автомати Калашников в различните му вариации и картечница ПК. Пистолети „Макаров“ и „Glock“, картечни пистолети „Шипка“ и MP5. Снайперски винтовки „Драгунов“, „Remington“, „Blaser R93″, тежък снайпер PGM H?cate II. Отрядът разполага и с несмъртоносен електрошоков пистолет „Teaser“, ползван с цел избягване на инцидентите. Светлинно-звукови и ръчни бойни гранати. Мобилната техника бива БТРи, МТ-ЛБ, бронирани и небронирани високопроходими автомобили. От служба „Военна полиция“ на Министерството на отбраната, СОБТ получи два MRAP(mine resisting ambush protected) минозащитени автомобила Plasan Sand cat произведени в Израел.

За парашутната си подготовка командосите ползват парашути RS-4/4t и SOC-TW7-315(летящо крило), а за водолазна системи редуциращи кислорода и щурмови десантни лодки.

HTML Версия: Линк на статията (URL):