Качествени матраци за истински пълноценен сън

С цел компенсиране на недостатъчното време, което отделяме за сън, можем да повишим качеството на почивката си чрез едно просто правило – като заложим на удобните матраци. Това е много важно, защото неудобните матраци напрягат тялото, пречейки му да се отпусне. В резултат на това често се въртим, не можейки да намерим поза, в която да се чувстваме комфортно.

Пълноценен сън

Това въртене води до прекъсване на фазите на съня, а оттам се намаля ефекта на почивката – събуждаме се не бодри и отпочинали, а схванати, напрегнати и уморени. При всички случаи това не е качествена и пълноценна отмора за телата ни, още повече, че ако е съчетана с недостатъчно време за покой, може да доведе до сърдечни заболявания, наднормено тегло или високо кръвно.

Ако искаме да избегнем печалните последици от недоспиването, трябва да заложим на удобствата, предлагани ни от качествените матраци. В днешно време пазара изобилства от различни видове матраци – пружинни, еднолицеви, двулицеви, въздушни, водни, латексови, анатомични, ортопедични, противоалергични, с мемори пяна. Сред толкова термини е нормално желаещите да си осигурят качествен сън да се объркат. А дали е толкова сложно да разграничим посочените видове?

Първо, според изработката си, матраците се делят на еднолицеви и двулицеви – видно от имената, разликата между двата вида е в наличието на едно или две лица, което е голямо предимство при накъсване на дамаската – така двулицевите матраци се оказват с два пъти по-дълъг срок на използване от еднолицевите.

На второ място, според материалите, от които са изработени, те могат да бъдат пружинни, дунапренови, водни, въздушни и латексови.

Пружинните матраци от своя страна биват с пружинен пакет или с джоб-системи. Пружинен пакет се наричат свързаните помежду си пружини, които позволяват, при спане на двама души всяко движение на единия се усеща от другия. Пружинните джоб-системи са несвързани самостоятелни пружини, поставени в отделни джобове, целящи да избегнат предаването на движението при обикновените пружинни матраци.

Дунапреновите матраци са изработени от пластове дунапрен, който, след време, вследствие на упражнения натиск, неминуемо сляга.

Въздушните матраци са създадени на същия принцип, на които са пружинните, като при тях пружините са заменени с въздушни камери. Надуваемите матраци са много практични и могат да се използват както за спалнята, така и за къмпинг или гости.

Водните матраци са съставени от плътно капсулирана вода, която бързо заема форма по очертанията на тялото. Във вътрешността им не могат да проникнат бактерии, което прави тези матраци противоалергични.

Латексовите матраци са направени от естествен или изкуствен каучук. Този материал е много траен и при него не се усеща движението, ако в леглото са двама души и единият от тях смени позата си, защото латексовите матраци успяват да се нагодят към формата на тялото, разпределяйки равномерно тежестта му. По този начин тялото има правилна опора и не съня не се накъсва от често сменяната, причинена от неудобство, поза. Този тип матраци не задържат прах, което ги прави подходящи за астматици и хора, страдащи от алергии.

Мемори матраците са съставени от или от вискоеластична полиуретанова или от латексова пяна, както и от комбинации между тях. Пяната се моделира по формата, в която тялото лежи, което създава усещане за обгръщане. Това не значи, че матрака се деформира по очертанията на фигурата – напротив, след ставане, той заема отново първоначалната си форма. Този тип матраци са противоалергични – при тях не се задържат дразнещи алергени като прах, бактерии и микроорганизми.

И понеже често се спекулира с понятия като анатомичен и ортопедичен матрак: ортопедичния матрак е твърд матрак, целящ премахване на напрежението в кръста и гръбначния стълб, препоръчван на хора с дископатии, докато анатомичния матрак е с по-мека повърхност, позволяваща на гръбначния стълб да заема естествената си, S-образна форма.

Накратко, това са основните видове матраци. И въпреки разликите в материите и изработката им, всеки един от посочените видове си има своите почитатели. А ако още не сте решили кой е вашият матрак – не купувайте такъв само защото цената му е ниска. Първо се запознайте със състава и качествата на вида. Защото, осигурявайки си комфорт и удобство по време на сън, вие си осигурявате здраве. А то струва много повече от един матрак. То е безценно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *