Руснаците са основни купувачи на апартаменти във Варна

През последните месеци пазара на апартаменти във Варна се пораздвижи съвсем леко благодарение на повишения интерес към предлаганите апартаменти от страна на руски граждани.

Сравнено обаче с предходни години нивата на пазара са все още силно занижени, което както на всички е ясно е пряк резултат от тежката криза обхванала цял свят. Макар през последните години да имаше повишен интерес от страна на англичани и други граждани на Великобритания към продажбa на апартаменти във Варна, то дори те се оттеглиха от пазара заради кризата.

Руските граждани са развили стратегия, благодарение на която докато са на почивка в България се интересуват и от възможностите за продажба на апартаменти във Варна и в други части на Черноморието. Има и тенденция за покупка на апартаменти във Варна и от българи, но при родните купувачи най-търсени са нискобюджетните такива.

Цените при продажба на апартаменти във Варна са също доста атрактивни, особено, когато става въпрос за продажба на апартамент във Варна „на зелено”, като цените варират от порядъка на 500-600 евро за квадратен метър. Въпреки опасенията и публикациите в медиите за събаряне на хотели във Варна, то за сега не се очертава подобна тенденция, като причината за това се оказва естествено големите инвестиции, които са били вложени при строежа на тези сгради.

Посочените по-горе тенденции за цени на квадрат на апартаменти във Варна са характерни за кварталите Възраждане, Широк център и Цветния квартал, като въпреки кризата, цените при офертите за продажба на апартамент във Варна, намиращ се в „Гръцката Махала” остават непроменени. По-ниските цени в останалите части на града привличат някои клиенти, склонни да закупят апартаменти във Варна „на зелено”, но това естествено крие своите рискове и несигурност.

Пазарът на апартаменти във Варна постепенно започва да се раздвижва, макар на значително по-ниски нива от миналата година, но за сравнение с мъртвите месеци в началото на 2011, това все пак е растеж, както при продажбите, така и при наем на апартаменти във Варна.

HTML Версия: Линк на статията (URL):