Футболът – Докъде ще Ви стигнат парите господа?

Нали знаете, че има някаква световна финансова криза? Това обаче на кълбото, наречено футболен свят, не е осъзнато. Нали знаете, че ефектът „Роман Абрамович“ не е полезен за никого в дългосрочен план, освен за футболистите и техните мениджъри, които се ояждат и не знаят къде да си изхарчат парите, които им наливат. Да, ама има хора, които още не мога да го проумеят…

„Звезден тим“ или много разглезени примадони…

Какво се получава като събереш шест-седем големи имена, които са свикнали да са лидери на своите отбори, с обещания за много пари седмично, несменяемо титулярно място и големи успехи, подплатиш този сбор с още десетина, които имат амбициите да влязат за постоянно в новинарските емисии, и избереш за треньор някой, който е направил „нещо“ през последните години? Всички видяха смятам „Белият балет“ преди години, сега гледаме същия провал на „сините“ от Западен Лондон. Наливат се безнословни пари за да се задоволи егото на някой богаташ, който си води манекенката на стадиона нали? Писна ми от такива хора, които развалят футбола! И у нас имаше такива опити преди години ( в съвсем различни мащаби ), но икономически сме друга вселена просто….Важното е, че такъв сбор от индивидуалности не е способен да произведе дълготраен резултат. Има доказване една, максимум две години, после почва да се гледа дъното, почват да избиват малкте дрязги, които „звездите“ крият и всичко се разпада.

Футболът не е толкова просто нещо!

Някои хора обаче се изхвърлят с някакви изкривени мотиви, биват подкрепяни от всички, които имат финансова изгода от това, и успяват да „родят“ поредният футболен Франкенщайн – ето „Гражданите“ от „Йистландс“ ще са следващите. Как така за двама футболисти ще извадиш 250,000,000 евро?! Те какво трябва да правят за да избиеш тези пари – да копаят злато между тренировките? Или тук мотивите не са възвращаемост ами някакво налагане на футболната сцена? Изкуствен продукт – симбиоза между амбиции, пари и слава. Вижте триото от „Киунс Парк Рейнджърс“ как действат – бавно, с мисъл, влагайки достатъчно пари, и залагайки на някакъв бизнес модел, който да е съчетан с чисто футболни плюсове. А петрошейховете какво искат да направят? Може би и те не знаят, което обаче ме съмнява.

Да имаш футболен отбор, и то в Англия, не е като да си директор на изгорялата гимназия. Искат се много неща, едно от които е да оставиш футболните хора да се занимават с футбол, като ти просто ги … направляваш и подпомагаш. Като карикатурите Глейзър например. Не знам дали сте ги виждали на снимка, обаче са си точно карикатури трите синчета Те са финансисти, държат парите, и са оставили Сър Алекс да движи кораба, и резултатите да не би да не са налице? Да не би да са ужасно бедни, че да не могат да си позволят 100 млн за някой футболист? Не, но това е глупаво. Защото „Челси“ и „Реал“ не са ми от любимите отбори, но когато бяха ( и са в момента ) „Звездни Отбори“ не са ми приятна гледка, защото там има повече самодоказване, повече егоизъм и много по-малко футбол.

Не знам докъде ще Ви стигнат парите господа, обаче се моля да се спре с това изкривяване на футболната действителност, защото това не е Уолстрийт… Или поне аз не искам да изглежда така!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *