Разград – град с минало

В североизточните части на страната се разполага Разград, който е административен околийски център. Разград е сгушен в историко-географската област на Лудогорието в долината на река Бели Лом.

Населението на Разград възлиза на 33 880 жители съгласно проучването осъществено през 2011г.

На югозапад отстои с 49км от град Шумен, на север с 43 км от Търговище, а югоизточно на 65 км от Русе. ЖП линията Русе-Варна е е отдалечена едва на 7 км от град Разград, а международния европейски път Е70 осигурява връзка с пристанищните градове Русе и Варна.

Още от ерата на античните цивилизации има сведения за селище, което се разполага на мястото на съвременния Разград.

Известен още с дружината на войводата Таньо Стоянов, Разград получава свобода от руските войници от ХІІІ армейски корпус на 28 януари 1878 година. Руските военни части са били оглавявани от княз Александър Дондуков – Корсаков. През 1944 година на 8 септември първите корпуси на Червената армия, предвождани от генерал-лейтенант В. Шлемин встъпват в града.

Разград е една чудесна и приятна туристическа цел за посетители и пътешественици, като се има предвид природните забележителности, запазените български ритуали и интересни културни дейности.

Още в антични времена хора са живели в красивата котловина на река Бели Лом, която разполовява града на две. Има немалко сведения за съществуването на първобитно поселище от намерените тракийски надгробни паметници. Сега биха могли да се видят здравите зидове на отбранителния град-крепост Абритус, който римляните построили върху отломките на древното поселище. В областният исторически музей се съхраняват около 30 000 хиляди находки, които навяват спомени за силата и прелестта на древната цивилизация съществувалa на това място.

Сред находките е Златният пегас, придобил международна слава. Той представлява уникална смесица от тракийски бронзови релефи, а освен това и 835 жълтици. Укреплението Абритус е обявен за паметник на културата и археологически резерват.

Смята се, че феодалното българско селище от ХІІІ в. Хръсград е първообраза на Разград. По време на османското иго над България, в края на ХІV в. българите наричали града Разград, докато турските завоеватели използвали името Хезарград, Херазград или пък Хразград. Други исторически артефакти са джамията „Ибрахим паша” от 1616 година, която е от годините на Средновековието и Възраждането и е сред най-красивите джамии у нас.

Часовниковата кула изградена през 1864 година е емблема на Разград, а първата куполна базилика черквата „Свети Николай Чудотворец” е построена през 1860 година. За истинската обстановка на селището от ХІХ век навява спомени „Вароша”, който е съвкупност от реставрирани къщи в типична местна архитектура. Изключвайки всичко друго, тук има възможност да се посетят къщи – музеи на емблематични представители на града, които са спомогнали извънредно много за българското културно развитие.

Разград е град, живота в който е тих, но и активен. Предлага много атракции на младежите и в същото време осигурява спокойствие на по-възрастните жители. Града, е наистина хубаво място за живеене.

Невероятният избор на имоти в Разград и достъпната им цена, е добра причина да промените радикално вашият живот премествайки се за дълго в него. Расте броят на хората се решават на тази стъпка продавайки своите жилища в големите градове и заживявайки в населени места като Разград.

Ако сте убедени да предприемете такава крачка, изгодната цена на имотите в града не е единственото предимство. Ще имате шанс да използвате качествени строителни услуги в Разград, които също са на приемлива цена. Започването на строителство от нулата обаче, не е по нрава на всеки. В този случай можете да закупите вече изградена къща или апартамент и да се възползвате от от услугите на някоя от немалкото бригади за ремонти в Разград.

Като обобщение, Разград е с пъстра история, добра пътна инфраструктура, свързваща го с по-големи градове и едновременно предлага спокойствие на своите жители.

HTML Версия: Линк на статията (URL):