Плочки за кухня

Когато дойде време за избор на плочки за кухня, ще имате много различни възможности. Разнообразието е наистина голямо – от плочки, които имат естествения вид на гранит, мрамор и варовик, до такива, които показват намесата на човешка ръка и имитират порцелан и керамика. В същото време можете да се ориентирате към истински мраморни или гранитни плочи, макар че те струват доста по-скъпо. Като цяло, всеки един материал има своите предимства и недостатъци, но вие сте този, който трябва да вземе окончателното решение в зависимост от конкретните потребности на помещението и вашата собствена представа за външния му вид.

От какво точно имате нужда? Искате ли подът да е изключително водоустойчив? Вълнува ли ви външният му вид? Харесва ли ви под, който да изглежда “еко”? Тези въпроси ще ви помогнат да се ориентират в собствените ви желания.

Естествени плочки
Естествените каменни настилки като мрамор, гранит, травертин (шуплест варовик), шисти, варовик или оникс ще ви дадат усещането за досег с природата. В същото време едва ли ще намерите нещо по-елегантно и устойчиво от тях. И в най-горещия летен ден, и в най-сгорещената от работата на електроуредите кухня, естествените материали гарантират хладен под за стъпалата ви. Ще трябва да се примирите обаче с естествените им шарки и да не очаквате цветови фурори от тях. Освен това ще трябва да полагате повече грижи за естествената каменна настилка, в сравнение с теракотата – един път в годината е добре да полирате и запечатате пода на кухнята, защото така гарантирате, че няма да се задържат петна и миризми.

Теракотени плочки
За тази, които обичат цветността и са готови да заплатят за това с по-малка устойчивост – теракотените плочки са насреща. Едва ли има цвят, който да не се произвежда, а заедно с това можете да откриете сполучливи керамични имитации на естествени материали: гранит, мрамор, варовик, речни камъни, плочи и дори дърво! Разбира се, от икономическа гледна точка теракотата е най-предпочитания, масов материал за поставяне в кухненските помещения.

Разнообразите от форми и размери тук е наистина голямо. Повърхностните обработки също са различни, но е трудно да се препоръча дали да изберете матирана и гланцираната повърхност. От гледна точка на сигурността в кухнята матираната е за предпочитане, но гланцираната теракота дава блестящо излъчване и особена елегантност на пода. Теракотата е предпочитана като плочки за кухнята и заради факта, че тя е изключително водоустойчива и при добре направени фуги, можете да я поставите дори и в помещение, в което има проникваща откъм фундамента влага. Теракотата е и устойчива на износване, така че поставена качествено, тя издържа десетилетия без необходимост от подмяна.

HTML Версия: Линк на статията (URL):