Голямата чакалня – Испания

Представи си, че имаш самолетен билет и хотелска резервация за Испания, но всичко отива по дяволите заради стачка. Малко са хората, които биха запазили обективно отношение в случая. Още повече, че слуховете за мотивите на стачкуващите испански авиодиспечери са разнопосочно тълкувани в медиите. Прекъсването на въздушния трафик от и за Испания обърка полетите на десетки авиокомпании, а IBERIA отмени всички полети до 5.00 ч.(по Гринуич) на 05.12. 2010 г. Другите европейски превозвачи като Air France, British Airways KLM и няколко нискотарифни последваха примера. Според Ройтерс около 300 000 разгневени пътници са заседнали по испанските летища.

Протестът на авиодиспечерите започна, след като кабинетът направи промени в правилата за броя на работните им часове през годината и прие закон, позволяващ на въоръжените сили да поемат контрола над въздушното пространство в извънредни ситуации. Вероятен мотив е и намерението на правителството да продаде 49% от компанията АЕНА. Стачката в навечерието на 5 неработни празнични дни в Испания, направо парализира страната.

Добре че за пръв път от установяването на демокрацията през 1977 г. испанско правителство прибягна до въвеждане на извънредно положение. Военните поеха контрола върху диспечерските кули по гражданските летища, а правителството обяви специални мерки, с което задължиха диспечерите да започнат отново да работят под заплаха от арест и съд по военните закони.

Въздушният трафик обаче не е възобновен, тъй като големите международни авиокомпании вече обявиха отмяна на полетите за Испания. Очаква се през следващите два дни ситуацията да се нормализира и осемте затворени летища, включително мадридското да се върнат към нормалния си график.

HTML Версия: Линк на статията (URL):