Вирал маркетинг в България

Явно работи добре, преди седмица Webit пуснаха анкета от типа на: докарай си приятелите да кажат колко си велик. По този начин те директно удариха по егото на българските гурута в интернет и ги накараха безплатно да докарват трафик в сайта на конференцията. Всъщност добре измислена стратегия как да накараш всеки човек занимаващ се с интернет да доведе приятелите си на твоя сайт.

Преди това пък, Германос направиха за смях медиите и кмета на Бургас, като докараха Джони Деп в България. Всъщност при тях е спорно доколко успяха да се възползват от шума, но със сигурност вдигнаха голям.

От няколко дни се въртят разни статуси в социалните мрежи и се говори за някакъв слон!!! Даже страницата във Фейсбук има 100 и отгоре потребителя, но никой не знае за какво става дума и какъв е този слон.

Интересното на вирал маркетинга е, че той кара потребителите сами да разпространяват рекламата, понякога без дори да знаят какво точно рекламират. Защото е интересно, или пък е тайна, а хората не обичат да им бъде показвано нещо, без да им бъде казано какво е.

Трите кампании по-горе имат различни подходи, но в крайна сметка таргетират едно и също нещо: егоизма на хората и тяхното любопитство.

Ако бъдем искрени, все повече ще са подобни онлайн кампании, в които потребителя ще бъде държан в напрежение, ще бъде засягано неговото его или ще бъде пришпорвано любопитството му.

Описанието на вирал маркетинга е доста общо, но ето едно от определенията: Вирал маркетинга, или вирусен маркетинг е феномен в рекламата и продажбите, който улеснява и насърчава хората да комуникират посланието помежду си, като това става доброволно. Някой от формите включват видео клипове, игри, книги, софтуер и други. Вирусният маркетинг в социалните мрежи е сравнително нов феномен, като например Ромпетрол успяха да спечелят много положителни емоции с флаш представянето на продукта Ефи Х, под формата на блондинка, която не знае как да си оправи колата. Определено ефекта бе запомнящ се, а хората предаваха сайта по скайп, е-мейл и как ли не. Нещо, което ако бе пратено под формата на СПАМ, би предизвикало само негативни емоции.

Тепърва ще наблюдаваме еволюция на подобен род маркетинг похвати.

Между другото, ако някой знае какъв е този слон, да каже…

HTML Версия: Линк на статията (URL):