Почивка в Банско

Много са хората, които са посещавали Банско през зимата. Наред със зимната феерия, отличните условия за ски и местата за вечерно забавление, вероятно си спомняте и навалицата, трудното намиране на места за паркиране или опашките пред лифта. Банско обаче не е само това. Градът е чудесно място за летен планински отдих, както и отправна точка за различни туристически маршрути. Мислите, че когато няма сняг Банско е замряло градче в подножието на Пирин? Нищо подобно – елате и сами ще се уверите в многобройните възможности, които курортът ви предлага.

Ако отидете през лятото на почивка в Банско ще се уверите, че това е едно тихо и спокойно място с невероятен чар. Имате отличен избор за настаняване – в квартири на местните жители, в хотелите или в особено удобните за семейна почивка апарт-хотел комплекси. Кафенетата и механите са на ваше разположение и често може да се случи така, че да получите екстра от заведението само защото сте единственият посетител. С две думи – тук наистина можете да се скриете за малко от забързаното ежедневие в други времена и друго измерение.

Банско обаче не е само страхотна кухня, сенчести дворове и приятно мързелуване. Тук няма начин да се отегчите, защото Пирин е на една ръка разстояние. Ако басейнът на хотела ви е омръзнал, можете да се качите на колата си и да си направите разходка или пикник в планината. Местните хора отдавна са се погрижили да устроят места за пикник, които са добре обозначени, за да ги откриете бързо, и достатъчно обезопасени, за да запазите себе си и гората от пожар. Направените огнища ще ви позволят да изпечете на истински огън каквото пожелаете, а вкусът му ще остане в съзнанието ви за дълго време…

Ако не сте любители на шишчетата и скарата, можете да се разходите в гората и да съберете горски плодове: малини, боровинки и къпини, с които мястото изобилства в период юли – август. Можете да използвате времето, за да си направите прекрасно сладко или сироп, особено ако сте настанени в апарт-хотел комплекс – всеки апартамент разполага с кухня и с много малко усилия ще превърнете събраните през деня плодове в малки апетитни бурканчета, които и зимата ще ви напомнят за вашата почивка в Банско.

В случай, че сте запален турист, най-високият връх на Пирин – Вихрен (2914м) ви очаква. Можете да използвате колата си, за да стигнете до хижа Вихрен, а оттам – да следвате маркировката, за да покорите върха, който е само 11 метра по-нисък от рекордьора на Балканите – връх Мусала в Рила (2925 м). Внимавайте обаче, защото покоряването на върха не е от лесните, а времето в района е особено променливо. Това изкачване иска подготовка и не бива решението да тръгнете към Вихрен да бъде спонтанно и необмислено.

Каквото и да правите в Банско обаче – едно е сигурно: ще искате да се върнете пак, и пак…

HTML Версия: Линк на статията (URL):