Как да изберем паркет и интериорна врата

Обзавеждането на дома е сериозен процес, който се нуждае от планиране и размишление, понеже от него зависи уюта и удобството, в който ще живеем,  и това дали мястото на което живеем ще се превърне в дом. Когато избираме мебели, дизайн, цвят на стените, ние дефакто избираме средата, което ще обитаваме. Няма значение дали ще предпочетем дома ни да има ренесансов, класически, модернистичен или някакъв различен от изброените вид, една много важна част от обзавеждането му са интериорните врати и паркета.

Паркетът е един от най-хубавите и същевременно естествени и екологични варианти за облицоване на пода. Той е много лесен за поддръжка и на практика е подходящ за всяко помещение.  Паркета най-често е направен от масивна дървесина от ясен, бук, дъб, орех, габър, акация или череша.  Паркета в действителност може да се комбинира с всякакви мебели, като ако е нужно цвета му може да се регулира с нанасяне на нов лак. Добра идея е да се опитате да съчетаете цвета на всички дървени мебели с цвета на паркета и вратите във вашият дом. Въпреки издръжливостта си и лака който го предпазва, паркета не рядко получава малки наранявания които лесно се отстраняват с изтъргване на горният слой от паркета. Тази операция е позната като циклене на паркет и се извършва със специализирани инструменти.

Интериорните врати са задължителни поради две причини – практическата и естетическата си функция. Невъзможно е да има стая без вход, понеже така тя става неизползваема – в нея няма да е възможно да се влиза. Мястото на входовете е важно за удобството и свободното предвижване между различните стаи в дома.

След като дома ни има входове, той трябва разполага и с врати. Интериорните врати затварят праговете към различните помещения. Те са това нещо което ограничава достъпа до съседната стая. Те са много важни, тъй като дават възможност да се отоплява или охлажда само една стая. Също така, затворената врата гарантира сигурност, спокойствие и комфорт на хората зад нея – те имат правото да решават кой да получи разрешение да мине през нея. Всъщност, вратата е нещо като щит – отблъсква студа по време на зимата, спира топлината през лятото, възпрепятства неканените гости.

И макар че всяка интериорна врата, която бъде поставена на входа ще изпълнява същите функции, изборът е труден – вратата трябва да подхожда на останалата част от интериора на дома. Опитайте се да си представите как би изглеждало жилище с черни врати и оранжеви тапети – абсолютна безвкусица. За да дадем на семейното гнездо стилен и изтънчен вид, ще се наложи внимателно да изберем модела и цвета на интериорната врата. Поради това че вратите са поставени на главни места във дома, те неминуемо попадат под критичния поглед на гостите.  Заради това трябва задълбочено да да помислим над избора на врата – тя трябва да се съчетава по стил и цвят на останалата част от жилището, да си отива с мебелите и с подовата настилка. С една дума – вратата трябва да е в тон с останалата част от интериора.

Добрата новина е, че в днешно време в България се предлага много голямо разнообразие от интериорни врати. Ако търсите врата, ще се изненадате колко много модели, цветове типове ефекти предлагат производителите. Без значение как сте обзавели жилището си, професионалистите от производителите на интериорни врати ще ви помогнат да изберете продукта, от който се нуждае вашето жилище.      Интериорните врати са важен детайл от интериора на домашният кът. Уместна е вратата, която отговаря на единния дизайн на жилището. Тъй като вратите привличат вниманието, изборът им трябва да бъде старателно обмислен. Най-подходящото действие при избора на врата е да потърсим помощ от компетентно лице.  Производителите на интериорни врати могат да ви посъветват при обзавеждането на вашия дом. Ако търсите врата, не се колебайте и поискайте помощ. И помнете, че освен практическата функция, която изпълняват, интериорните врати внасят комфорт и уют в дома ви – те са важна част от вашия дом.