Рибарица – една зелена приказка

Няма да сбъркаме, ако кажем, че курортното село Рибарица е истинска зелена приказка. В това ще повярва всеки, който реши да се убеди с очите си в очарованието на красивата местност. Атрактивната гледка е една от малкото, които носи само положителни и емоции. Вярно е също, че в България има стотици райски кътчета, които често пренебрегваме в полза на чуждестранните дестинации. А красивата ни природа има какво да ни даде и има какво да ни покаже. Но са се върнем на Рибарица.

Балканското село се намира в Северна България, Община Тетевен и е разположено е в подножието на Стара планина в Тетевенския балкан. Четири десетилетия след Освобождението Рибарица е провъзгласена за село, а през 1963 г. селището е обявено за климатичен курорт. В близост до старопланинското селище се намира Царичина – резерват от национално значение. Там са съхранени десетки растителни и животински видове – 60 вида птици, 600 вида растения, бозайници, кафява мечка, елени, сърни, дива свиня, видри и вълци. Резерватът е обявен за биосферен по програмата на ЮНЕСКО. Освен това, Царичина е един от най-старите резервати в страната.

Друга забележителност, която се намира в близост до Рибарица е историческата местност “Костина”. Тя е от национално значение, тъй като се свързва с Георги Бенковски – безспорен водач на Априлското въстание. Въпреки че намира смъртта си на 15 май 1876 г., той остава символ на местността. Всяка година на 25 май се организират тържества в чест на загиналите.

Рибарица предлага различни атракции, като разходка с планински велосипеди, ретро разходка с кабриолет или влакче. Туристите могат да си организират пикници сред природата или да ги съчетаят с риболов, който е символ на селището. Бронзовата статуя на Рибарчето посреща всички гости на курортното село и напомня защо Рибарица носи точно това име. Хотелите, който се намират в Рибарица, са изключително колоритни и атрактивни от архитектурна гледна точка, но освен красива архитектура, предлагат и всички удобства за вашата пълноценна почивка.

HTML Версия: Линк на статията (URL):