Какъв монитор да изберем?

Какъв монитор да изберем?
В момента се предлага голямо разнообразие от монитори на различни производители – едни много известни други по-малко известни. Един клиент, който не е много запознат с технологиите и производителите на монитори, не винаги ще избере най-доброто за парите, които е готов да похарчи. Продавачите и консултанти в големите хипермаркети често заблуждават клиентите с търговски трикове и клиента заплаща много пари за един посредствен монитор. Винаги съм го казвал и на учениците в училище: „ Инвестирайте в качествен монитор за да не инвестирате след това в очила или лещи за очите си!!!”
Не се усещаме, но все повече време прекарваме пред монитора или пред лаптопа. Децата ни забравиха игрите и те все по често се залежават у дома. Все по-зависими ставаме от компютъра и за това е необходимо да инвестираме в един лаптоп или добър настолен компютър с качествен монитор. За да ви насоча в избора на монитор, първо мисля накратко да ви запозная с видовете монитори – CRT монитор, Плазмен монитор, LCD монитор и най-новото поколение LED монитори.
CRT монитора е най-стария модел и почти не се продава на пазара като нов. Тук там все още се среща по някоя бройка CRT монитори втора употреба. За формиране на изображението при него се използва електронно лъчева тръба. Това е стъклена колба в която се ускоряват електрони, които при попадане върху луминофора излъчват светлина. Това са най-опасните монитори за човека и неговото здраве. Първо защото и макар и в малки норми имаме ренгеново лъчение и второ много „мига” – т.е. има ниска честота на опресняване. Това е монитора, който не ви препоръчвам да използвате и ако го имате все още в къщи го изхвърлете възможно най-бързо.
Плазмения монитор е пъвия опит на човека да изхвърли от живота си електронно лъчевата тръба. Това е един успешен опит и с този вид монитор идва голямата техническа революция при мониторите. Все още на LCD и LED мониторите хората им казват плазмени монитори, защото са тънки по размер. Плазмения монитор е технически пробив в технологиите и за пръв път поляризираме газ в малка клетка. По този начин тя свети с различна светлина. Тук трябва да спомена, че това е първия монитор който работи с подсветка. В задната част има лампа със студен катод (луминисцентна лампа), чрез която се формира изображението. Недостатъка на този вид монитори е голямата консумация на електроенергия.
LCD монитора е развитие и подобрение на плазмения монитор, като за един пиксел се използва „течен кристал”. Взависимост от пространствената ориентация на течния кристал, той пропуска светлина с различен цвят. Така се формира картината при LCD монитора. Той също работи с светлина от подсветка – чрез лампа със студен катод.
LED монитора е най-новото постижение на съвременните технологии. Разликата между него и LCD монитора е в подсветката. При най-новите монитори тя е реализирана със светодиоди, което още повече понижава консумираната електроенергия. Всички фирми се стремят да поставят зеления стикер за минимална консумирана енергия. LED монитора ви препоръчвам, за да похарчите вашите пари разумно и да работите на него спокойно и с желание.

Последно искам да ви обърна внимание при избора на монитор да огледате и характеристиките му. Основната му характеристика е времето за реакция – обикновено при сегашните технологии е около 5 ms. При времена по големи от 20 ms ще се шполучава окантовка (нали не искате като гледате мач топката да изглежда като комета). Други характеристики са яркостта и контраста – около 500 cd и 1000:1.

Винаги избирайте монитори на известни марки и с необходимата гаранция!!!

В ДонСофт ще намерите всички видове и модели монитори на ниски цени!!!

Нашите консултанти са винаги на ваше разположение при избора ви на монитор

HTML Версия: Линк на статията (URL):