Low cost компаниите променят индустрията

Нискотарифните авиокомпании все повече оказват влияние и натиск и върху традиционните превозвачи. Наистина сериозната разлика в цените понякога печели на нискотарифните компании дори клиенти от бизнес сегмента, който би трябвало да е резервиран за традиционните превозвачи.

Навлизането на RyanAir, WizzAir, EasyJet, както и някои авиокомпании, които са между традиционните и нискотарифните, като например FlyNiki и Pegasus Airlines, карат традиционните компании да бъдат по-агресивни на пазара, да предлагат промоционални пакети или откровено да смъкват цените.

Дори България Ер намали цените самолетните билети на вътрешните полети, като при определени условия може да си закупите билет София – Бургас или София – Варна за 13 евро (в една посока), цена която конкурира дори автобусните превозвачи.

RyanAir пък са компанията, която избра летище Пловдив за първото до България, до което да лети и по този начин отвори вратите на вторият по големина град в страната към Европа. За сега дестинациите включват единствено Жирона и Лондон, но на фона на спирането на много полети от и до Германия, заради по-високите такси от 2011 година, има очаквания полетите на RyanAir до Пловдив да зачестят. Най-известната и най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа не крие амбициите и си и към Терминал 1 на летище София, както и към полети до Варна и Бургас, но това едва ли ще се случи в краткосрочен план.

Нискотарифните авиокомпании не крият амбицията си да продават евтини самолетни билети и за по-дълги междуконтинентални полети. Италианската Meridiana EuroFly осъществява полети до Малдивите и Шри Ланка, Air Berlin летят до Ню Йорк, а Air Asia от Куала Лумпур до Лондон и Париж. Има и други, като Air Arabia, които имат удобни полети до почти цяла Азия от Истанбул и други дестинации в Близкия Изток.

WizzAir е най-широко представената нискотарифна авиокомпания в България , която лети от София до редица градове в Европа, а също така осъществява и полети от Варна и Бургас. Слуховете твърдят, че УизЕър имат интерес към полети и до летище Пловдив.

Като цяло, нискотарифните авиокомпании предлагат добра алтернатива за евтина почивка или пътуване.

HTML Версия: Линк на статията (URL):