Кои са най-често използваните машини за обработка на дърво

Дървото е материал, който където и да бъде използван носи усещане за лукс, класика, елегантност, топлина и уют. Той е в групата на онези „продукти”, които са вечно на мода и все се търсят от нас, при ремонти на дома, обзавеждане и други. Без значение дали ще го ползваме за мебелите, за кухненските шкафове, за бара в хола, за гардероба и в спалнята – дървеният материал е сред най-красивите във всичките си разновидности и приложения.

За неговата обработка и поддръжка се нуждаем от различни машини, с които да го отрежем, полираме, изциклим и ред други дейности. Искам да Ви запозная с част от машините и инструментите за обработка на дърво, които всеки домашен майстор също би могъл да използва. Не е нужно да  си  ги купувате, защото можете да ги вземете под наем, както ако сте частно лице, с богато въображение, което може да работи с дървото, така и ако сте дърводелец и ги нямате в своята работилница.

Ето три от често използваните машини за обработването  на дървени материали, дъски или плоскости:

  1. Циркуляр за дърво – още се нарича електрически пендел. Той се използва за рязане както на дърво, така  и на  алуминиева дограма и пластмаса. Към него се използва консуматив, т.е. диск за циркуляр. Дискът за циркуляр е с различен брой зъби, заради различната твърдост на дървесината, разновидностите й, както и начина по-който искаме да я нарежем – по-гладко, по-прецизно и т.н.
  2. Електрическо ренде за дърво – това е машина, която се използва за заглаждането на дървен материал, за правене на жлебове и скосяване на ръбове, за коригиране страните на дървени врати и други. То е разновидност на рендето за дърво, което също може да бъде и ръчно. Предимството на електрическото е в това, че с него се работи по-бързо, ефикасно и лесно. Ако си вземете електрическо ренде под наем Ви може да обработвате масивно дърво, талашитени плоскости, дървени летви и други.
  3. Зеге – с този инструмент също както с циркуляра може да режете дървото. То се нарича още прободен трион. Работи на ток и е подходящо за за рязането по шаблон, защото е точно и прецизно и може да прави овални фигури.

Има още много машини, които са нужни за да направите от парче дърво желаната мебел, в исканата форма, за нужното Ви приложение. Изброените по-горе са от това дърводелско оборудване, което присъства постоянно при обработването на този материал.

HTML Версия: Линк на статията (URL):