Европейците търсят по-евтини почивки

Почивките на европейците, в следващите месеци, ще се състоят под влиянието на икономиката, като пътуванията се очаква да бъдат по-малко, отколкото са били през 2008 година, и по-голям брой почиващи ще останат в родините си. Това показват данните от изследване на Ипсос.

Според изчисленията, ако средният бюджет за почивка достигне 2830 евро, което е със 17 евро повече, спрямо 2009 година, то той ще е по-нисък от 2008 година.

Около две трети от запитаните (64 процента) са изразили желание да почиват извън страната, срещу 67 процента от 2008 година. Това показват данните от проучването, направено сред германци, французи, британци, италианци, испанци, белгийци и австрийци.

Шестдесет и осем процента от запитаните французи желаят да пътуват, спрямо шестдесет и шест процента предната година и седемдесет и четири процента през 2008 година. Испанците също изостават, петдесет и девет процента от тях планират да летуват в чужбина, при шестдесет и пет процента преди две години. Единствено германците гледат към хотелски резервации в чужбина повече от преди, като процентът на планиращите пътуване е петдесет и девет, петдесет и шест през 2009 и петдесет и седем процента през 2008 година.

Според изследването, кризата влияе на намеренията на хората да пътуват повече от веднъж. Французите и британците, желаещи да пътуват няколко пъти през лятото, са съответно тридесет и два и тридесет и четири процента, срещу тридесет и два и четиридесет и два процента от преди две години.

Европа е предпочита дестинация за анкетираните, като 80% от тях мислят да посетят дестинации на континента, което е с два процента повече от миналата година.

HTML Версия: Линк на статията (URL):