Как да изберем добър LCD монитор

Решили сме да си купим нов монитор. Марки и модели – колкото си щеш. Но на нас ни трябва наистина добър монитор, нали? Как да изберем такъв модел, че после да не съжаляваме?
Като за начало – какво означава „добър LCD монитор“? Евтин? Донякъде… В повечето случаи обаче евтиното излиза скъпо. Като включим капките за очи, таблетките против главоболие, посещението при масажист, който да ни оправи схванатите мускули… Значи – скъп! Но защо да плащаме за екстри, които не са ни нужни? Високата цена не винаги е гаранция, че ще получим най-доброто за нас. Мдаа. И сега, какво – шах с царя на царицата. Как да постъпим?

Решението не е толкова сложно. Като за начало, трябва да се запознаем с основните понятия, свързани с един LCD монитор – тип матрица, резолюция, размер и съотношение на страните на екрана, яркост и контраст, ергономични функции и т. н. Интерес представлява толкова дискутираното понятие LED. Има хора, които искрено вярват, че „най-добри са LED матриците, много по-добри от LCD“. Това мнение е погрешно. LCD и LED са всъщност две съвсем различни понятия, въпреки привидната си прилика. В действителност, LED е тип подсветка (наред с катодната), която се използва за осветяване на LCD матрицата.

Много я хвалят, но тя има две реални предимства – относително по-ниско енергопотребление, а от друга страна – позволява да се намали дебелината на корпуса на монитора. В официалните ревюта ѝ приписват цял куп вълшебни свойства – подобрява контраста, повишава прецизността на цветопредаването, по-равномерна е от катодната… Значи – задължително трябва да изберем монитор с LED подсветка!

Ами – не съвсем. За да се получат прецизни цветове, е важна структурата на матрицата. Освен това, тя е покрита със специални цветни филтри. Подсветката трябва да е достатъчно силна, за да „се справи“ с тях по адекватен начин. Катодната подсветка осигурява по-високи нива на яркост, използва се при всеки добър монитор с професионална IPS или -VA матрица. LED се използва с успех при масовите модели, снабдени с евтината TN или „олекотената“ e-IPS матрица (с по-опростена структура и по-висока прозрачност в сравнение с професионалните IPS). Тези матрици (TN и e-IPS) позволяват използването на по-евтина (и по-слаба) подсветка, каквато е LED… Съответно обаче цветопредаването им не е толкова прецизно, колкото при „по-тежките“ матрици с по-сложна структура. В тази връзка трябва да отбележа, че e-IPS при всички положения е по-добър избор от TN – с по-широки ъгли на видимост и по-точно цветопредаване. Колкото до това, че LED е по-равномерна – погледнете това ревю на Asus ML239H. Там има поместена снимка на екрана на монитора в затъмнена стая. Вижда се много добре. Но, да си дойдем на думата. Трябва да изберем монитор според нашите конкретни нужди – дали ни трябва за графичен дизайн, за гледане на филми, или за игри. Съответно, ще търсим модели с подходящи за нас характеристики. Набелязваме си поне 2-3 и сред тях вече избираме този, който е с по-ниска цена.

За да се улесните при избора – можете да погледнете и тези конкретни препоръки. Всеки основен параметър е описан по достъпен начин и е указано какво да търсим, в зависимост от специфичните ни изисквания.

Накратко, не е сложно да изберем добър монитор. Просто трябва да сме наясно за какво ще го използваме. След това трябва да отделим малко време за да се запознаем с основните термини. Така ще бъдем сигурни, че няма да станем лесна плячка на някой „добронамерен“ търговец, който посреща клиентите с репликата „Здравейте, балами!“

Марин Чучуков

HTML Версия: Линк на статията (URL):