Релаксация (отпускане) в полза на жената

Днес всяка образована жена знае, че каквито и козметични средства да прилага, без правилен режим на труд, хранене и почивка не може да се радва на добро здраве, истинска и трайна красота. Активната почивка, придружена от разходки, туризъм и спортни игри, е много полезна. През годишната отпуска във всички случаи трябва да се откъснете от всекидневната домашна обстановка и да се посветите на туризъм или пътуване. Идете на море или планина в зависимост от съветите на лекаря.

През последните години се установи, че един от начините за много бърза почивка е т. нар. релаксация (отпускане). Тя се прилага обикновено след връщане от работа, когато сте физически и умствено преуморени.

В добре проветрена и тиха стая се изпънете по гръб на леглото, според свободното си време за 15-20 минути. Под главата си поставете ниска възглавничка, а под краката по-висока. Затворете очите и поставете върху тях по един памучен тампон, напоен с чай от лайка. Отпуснете ръцете по дължината на тялото с длани, поставени на бедрата, и лакти, опрени на леглото. Дишайте бавно, дълбоко и ритмично.

Отпуснете съзнателно всички мускули на тялото. После престанете да мислите. Ако не можете да пропъдите сериозните мисли, концентрирайте вниманието си върху някой от крайниците си, като си представяте, ч.е той става все по-тежък и безчувствен.

След това концентрирайте вниманието си върху друг крайник и т. н. По този начин неусетно се откъсвате от околната среда и психически и физически се отпускате. Умората изчезва бързо, работоспособността се възстановява, очите се ободряват, умореният вид изчезва. След това можете да работите пълноценно още няколко часа. Тази почивка е най-полезна, когато се прилага в средата на деня, след ранната сутрешна смяна.

Релаксацията можете да използувате и за бързо заспиване вечер, когато страдате от безсъние.

HTML Версия: Линк на статията (URL):