Интериорният дизайн – едно интелигентно решение. Част 1 – оформяне на идеен проект

Много често клиенти ми задават въпроса за необходимостта от услугата „Интериорен дизайн“. И това е напълно оправдано, тъй като в повечето случай те изобщо и не предполагат какво представлява тя. В повечето случай нагласата им е,че проектът е свързан с разход на някакви средства за някой друг чертеж. Но това изобщо не е така. Интериорният дизайн е един дълъг процес. Той стартира от някаква идея, цвят, снимка в списание, определена техника на мазилка или фладер на паркет.   Всеки от нас си представя детайли – малко от тук и малко от там, но не винаги съчетаването води до успех. Всъшност постигането на баланс от материали и цветове е трудна задача за естетът-непрофесионалист. Това е работа  на професионалистите. Стиловото определяне, пространствено разпределение на обемите, поетапното наслояване на цветове, материали и осветление. Интериорният дизайн е систематичен и методологичен процес, подчинен на творческиата идея, която изпълнява естетичните представи  на клиента за създаването на вътрешно пространство, съобразено с конкретния начин на живот. За изпълнението на всички тези не малко задачи са необходими познания и много опит. И така, какво можете да очаквате на първата среща? Вашият дизайнер трябва, докато говори с вас да огледа съществуващата среда,  ще диагностицира вашия вкус и определи  стиловите предпочитания. В този момент е добре да покажаете  на дизайнера помещения и стилове, които  харесвате или не харесвате. Най-добре ще е ако имате някакви подготвени снимки. Дизайнерът ще трябва да ви попита за вашето свободно време, семейство, цветови предпочитания, вашия домашен любимец, дали често имате гости, които да преспиват в дома ви.  С една дума ще се запозанае с вашите навици и привички. Следва задълбочен анализна на  вашите изисквания. В този момет вие и вашият дизайнер поставяте първите градивни елементи на бъдещия дизайн. На втората среща, която вече се  таксува, дизайнерът е редно да има пакет от идеи, които да  ви предложи. Това може да се представи по няколко начина: мостри от  тъкани и снимки на мебели, различни варианти на подови настилки и скици. Независимо от стила на представяне, това е моментът , в който трябва да се разберете предварително какво ще се плаща и какво ще стане, ако не ви допада това, което виждате. Много дизайнери ще се върнат на чертожната дъска, докато не сте доволни, безплатно или срещу минимална такса.

Един клиент ми каза веднъж, че даден дизайн е „точно това е, което  е искал, но не знаел,че точно това иска“. Дизайнерите са дорбре обучени и разполагат  с ресурси, което им позволява свобода в проектирането. Те често могат да ви помогнат да видите една стая в една изцяло нова светлина, само чрез добавяне на някои вградени мебели, нова цветова схема, различен дизайн завеса, или чрез ре-организиране на мебелите. Задачата на дизайнера е  в комбинирането на елементи, да постигане на  търсената от вас хармония.

Един добър дизайнер никога няма да  ви налага своя вкус. Дизайнерът е при вас, за да ви помогне и разработи вашите предпочитания. Ако не сте доволни от нещо, винаги  може да кажете „не“.

HTML Версия: Линк на статията (URL):