Моравите и тяхната поддръжка

Видове морави Има различни видове морави, които се получават при засяване на няколко вида трева в смес от семена (обикновени смеси от семена) например власатка или английски райграс. Видовете морави биват декоративни, обществени, спортни или други ладшафтни морави с различни функции.

Наторяване на ливади

Посредством косенето на тревата се отнемат и част от хранителните съставки на моравата. Набавянето на тези вещества се прави чрез наторяване, което е препоръчително през пролетта и есента, в зависимост от натоварването на тревния терен.

Поливане на ливадите

Поливането на тревата най-често се прави с разпръсквачи, като все по-популярни стават изскачащите модели на GARDENA. Изграждането на такава поливна система ще ви гарантира спокойствие дълги години напред, позволявайки удобно да напоявате моравата с натискане на един бутон или с компютър за поливане. Това са интелигентни, ефикасни и пестящи вода системи.
Все пак хората, които предпочитат традиционните разпръсквачи и пистолети за поливане, могат да намерят най-различни видове в специализираните магазини.
Краища на тревни площи За да не се допусне разпространяването на останалите по ръба разновидности треви по околните лехи е добре да се оформят краищата на моравата. Един от най-удобните варианти е работата с акумулаторна ножица за оформяне на краища с дълга ръкохватка.

Реновиране на ливади

Ако след края на зимата забележите кафяви области, може да изрежете по-големите с права лопата, да разрохкате почвата и да презасеете малко трева.

Височина на косене

След като сте засяли тревната смеска, поливайте, изчакайте стъблата да достигнат около 8см, след което ги окосете, следващия път го сторете когато стигнат до 5см. На третото и четвъртото косене, когато тревата е станала по-дебела, може постепенно да се окоси до 3см. Не е желателно да оставяте тревата да расте много висока и после директно да я подстригвате много. Стъблото има нужда от определена дължина, за да фотосинтезира, затова е по-добре да косите по малко и на често, отколкото много наведнъж. По правило при всяко косене се подкъсява стъблото с около половината до две трети – до 2.5–3см. Само тревата на места с по-малко слънце може да се остави на височина около 5см.

HTML Версия: Линк на статията (URL):