Да пазаруваш от вкъщи

Къде са основите на електронната търговия в днешно време? Може би в млекаря, който едно време е обикалял домовете, за да продаде стоката си, може би в телешопинга, който те подканя да си поръчаш нещо по телефона?

Не е много ясно от къде точно идва бизнес модела на електронната търговия, но това, което я оприличава на горните два примера е, че получаваш стоките директно в дома си.

Спомням си как преди време, ако ти се счупи телевизора, се чакаше по 1 седмица да докарат част от някъде, за да го ремонтират. Спомням си и колко по-лесно бе за автосервизите, когато имаше само лада, москвич, трабант и вартбург. Те трябваше да имат авточасти само за няколко вида автомобили и то по няколко модела.

Днес обаче времената са по-различни и освен всичко друго, живота е забързан, а на хората им остава все по-малко свободно време. Освен всичко друго, хората мразят да им продаваш, но обичат да купуват. Това е известна максима в маркетинга и продажбите.

Как обаче стоят нещата днес? Ако ти се счупи телевизора, вероятно въобще няма да го ремонтираш, а ще си купиш нов. Ако ти се счупи автомобила, авточасти могат да бъдат поръчани от онлайн магазин. Ако решиш да поглезиш себе си по време на дълъг път, винаги можеш да се оборудваш с GPS навигация или някой от множеството антирадари, които се предлагат на пазара.

Времената на гаражната търговия сякаш минаха, но днес се прераждат с гаражни сървъри и няколко млади момчета и момичета, които се опитват да те накарат да си купиш продукта А или Б точно от тях. Макар и често да има още стотици търговци, които го продават, въпрос на стратегия и маркетинг подход е да накараш клиента да поръча онлайн, точно при теб и да остане доволен.

Ако в миналото, когато клиент остане недоволен, той ще каже на познатите и приятелите си, ако бизнеса е в малък град, това може да се окаже пагубно за него. Но днес? Днес може да се окаже пагубно дори ако клиента е в другия край на България, ако продаваш онлайн. Достатъчно е да се пусне тема в някой от по-известните форуми и 2-3 недоволни клиента да попаднат на нея. Онлайн репутацията се гради много по-трудно, а се губи много по-лесно.

За това в електронната търговия има и много бъдеще, защото в нея могат да оцелеят само най-добрите.

HTML Версия: Линк на статията (URL):