Езикът на цветята или как не изпратим грешно послание при доставка на букет

Много хора предпочитат да поръчат доставка на цветя за приятел или близък човек, като подарък изразяващ любов, благодарност и възхищение. Цветята са най-лесният начин да покажете любовта си, а освен това можете да бъдете сигурни, че това ще направи много голямо впечатление. Защо? Само си помислете, колко хора познавате, които мразят красивите неща? Но тъй като има толкова много видове цветя със своите уникални разцветки, как да изберем правилното цвете за различните хора и празници? Знаете ли какво съобщение предават цветята, които изпращате или получавате?
Езикът на цветята всъщност е цяла наука, наречена флорография, коята разкрива основният смисъл при доставка на букет. Розата е може би най-популярното цвете в света. Около розите витаят повече легенди от което и да е друго цвете. От средновековният фолклор идва една легенда, че невинна девица е била осъдена на смърт чрез изгаряне. Тя започнала да се моли и тогава се случило чудо – огънят се превърнал в червени рози, а горящите дървета в бели. Карамфил – означава годеж, но и истинско харесване. Вярва се, че това цвете е афродизиак. Различните цветове карамфил може да означава различни неща. Бял-любов; жълт-отхвърляне; розов-никога няма да те забравя; червен-наранено сърце. Маргаритка – невинност и скромност. В миналото момичетата са взимали в шепата си маргаритки и са ги броили за да предскажат на колко години ще се оженят. Но бъдете внимателни, защото в някой случай изпращането на маргаритка означава желание за сбогуване или раздяла. Лилия – невинност и чистота. Използва се в църквите и с нея се обозначава чистотата на Дева Мария. Шекспир също използва това зашеметяващо цвете за да представи чистотата: „Сега с моминската ми чест, тъй чиста и неопетнена като лилия…“

Всичко това е доста интересно, нали? Може би смятате, че има твърде много детайли, твърде много значения. Не се притеснявайте, с всичко казано по-горе искаме да ви помогнем в това, да не изпратите грешно послание, с което бъдете разбран неправилно. Защото цветята могат да кажат много повече неща от думите.

HTML Версия: Линк на статията (URL):