Кухненски мебели

Кухнята е най-натовареното помещение в целия дом, тъй като в него се извършват ежедневно различни дейности, а и представлява притегателен център за всички обитатели на дома. Ето защо проектирането на шкафовете, плотовете и уредите е от изключителна важност, защото трябва да обединява две качества – естетика и функционалност. Повечето хора наблягат на едно от двете – правят функционална кухня за “хай-тек” битки с храната, за сметка на уюта или обратно – правят кухнята си стилна и красива, но загърбват удобството при работа.

Най-важното условие, за да гарантирате функционалност, а след това и уют на кухнята, е спазването на правилото за “работния триъгълник”. Това е “тройката” от задължителните за всяка кухня печка, хладилник и мивка. Правилото за “работния триъгълник” налага мивката да се намира на равно отстояние от хладилника и печката за най-голямо удобство при работа. И наистина – движението на храната е от хладилника, през измиването или подготовката на мивката до готвенето на печката.

Разбира се, подреждането на плотове и шкафове в кухнята зависи най-вече от размерите на кухненското помещение и желаните домакински уреди в него. Ето най-често срещаните варианти:

Линия. В този случай мебелите са разположени с гръб към най-дългата стена, на която обикновено са изведени и тръбите за мивката и канализацията. В този случай мивката се разполага в средата, а печката и хладилникът заемат място от двете и страни, в зависимост от дължината на стената. Този начин на подреждане на мебелите е особено подходящ за дълги и тесни помещения.

Г-образна кухня. Тук обзавеждането заема две от възможните стени. Най-често мивката се разполага в ъгъла, върху ъглов шкаф или максимално близо до него. Печката и хладилникът отново заемат място от двете й страни. Г-формата е често предпочитана в кухненски боксове, които са свързани с трапезарията или дневната в т.нар. “отворен тип” пространства.

Остров. Това е вариантът, при който в средата на кухнята се разполага шкаф, на който най-често се монтира мивката. Останалата част от кухненските шкафове и плотове се оформят най-често в Г или П-образна форма. Островът може да разположи и плот за хранене или дори котлони, стига да има отведен въздуховод за камина (абсорбатор). И тук обаче не трябва да забравяте правилото за работния триъгълник и да разположите хладилника и печката на равно отстояние от мивката.

П-образна кухня. За нея се нуждаете от малко по-голямо помещение, в сравнение с Г-образното подреждане. Тук мивката се разполага в горната част на буквата “П”, а печката и хладилникът се оказват на дългите й страни.

HTML Версия: Линк на статията (URL):