Какво е това витамин

Какво е това витамин?

Понятието витамини се е родило през 1912-а година, когато американският биохимик Казимир Функ извлича от оризовите люспи, веществото съдържащо витамин B1, и е необходимо за лекуването на болестта берибери, като по-късно му дава името „витамин„. Витамина е нискомолекулно вещество с органичен характер, спомагащи за пълноценната жизнена дейност на човека и животните те са катализатор на метаболитните процеси в организма ни.

Едната група витамини са мастноразтворими витамини, съдържат се повече в храната, те принадлежат на групите D, А, E и К. Също има и техни сборни групи А1, А2, D1, D2, D3, D4, D5, D6 и други. Мастноразтваримите витамини от групи D, Е, К се съдържа в плодовете и зеленчуци, а в продуктите от животински произход можем да намерим витамини от А група.

Противорахитичният витамин е от група D, той е полезен за растежа на костите ни, калцирането, зъбите и усвояването на фосфора и калция в организма ни. Много богати на витамин С са магданоза и портокалите.

Той влияе много добре върху имунната ни система като я усилва.Липса на витамин C може да стане причина за лесното ни разболяване и податливост към опасни инфекции. Витамин B1 си набавяме от пълнозърнестия хляб, свинското и рибата.Мускулната слабост и полиневрита се получават именно от недостига на този витамин.

Този витамин е полезен за нервната система.Витамин Б5 ни помага да се справим с инфекциите, спомагайки създаването на анти-тела. Него също си набавяме от храни, споменати за витамин Б1.

Липсата на витамини в организма води до болести, които са: авитаминоза и хиповитаминоза, прекомерното им използване се казва хипер витаминоза. Голяма част от витамините използвани в лекарствата, се образуват от химичен и микробиологичен синтез, тоест те са изкуствени.

Има много витаминно-минерални комплекси, но най-добре е да изберете витамини от реномирани производители, още повече ако производителя е Български и витамините са с ниска цена. Съвета ми към вас потребители е – изберете Български витамини! Те са достатъчно добри и полезни, а също така и евтини за разлика от чуждестранните!

HTML Версия: Линк на статията (URL):