Истината за новия монитор Dell U2412M

Още преди да се появи на пазара, моделът U2412M беше обявен за следващия най-успешен LCD монитор на Dell. Аз също съм голям почитател на именитата марка, но честно казано, очаквах нещо по-различно. В действителност, Dell U2412M не предлага някакви революционни подобрения. Той е по-скоро модификация на LCD мониторите от предишната UltraSharp серия на Dell. Да, те бяха (и все още са) едни от най-добрите на пазара. Реално моделът U2412M много наподобява Dell U2311H, само че е с LED подсветка и съотношение на страните 16:10.
Да оставим на страна официалните и поръчковите ревюта и да погледнем, какво в действителност представлява Dell U2412M…

Ето неговите технически характеристики:

Вид на матрицата: e-IPS Подсветка: LED Диагонал на екрана: 24 инча Резолюция: 1920×1200 пиксела Съотношение на страните: (16:10) Време за реакция: 8 ms (GTG) Размер на пиксела: 0.270 mm Яркост: 300 cd/m² Контраст: 1 000:1 (реален) Ъгъл на видимост: 178°/178° Конектори: DisplayPort, DVI, VGA, USB

Ергономична стойка

Специалистите могат да си направят съответните изводи въз основа на тези данни. За обикновените потребители ще обясня малко по-подробно. Широко рекламираната LED подсветка (да оставим рекламните приказки от 1001 нощ) има само две реални предимства – по-икономична е и същевременно позволява да се намали дебелината на корпуса на монитора. Качествената катодна подсветка не е по-лоша от светодиодната, а в някои случаи дори е за предпочитане. Виж, съотношението на страните от 16:10 е нещо, което можем да приветстваме. Голяма част от съвременните LCD монитори са със съотношение 16:9, с други думи – Dell U2412M има по-голяма височина. Това ви дава по-голяма работна площ и по-добра видимост по вертикала при игрите. Времето за реакция е стандартно, но то е твърде високо за любителите на бързите игри. Мониторът е добър за стратегии, куестове и ролеви игри, но е бавничък за състезателни игри тип racing и за т. нар. FPS (като Counter Strike, например). Матрицата е e-IPS – това е “народна” разновидност на IPS. С по-скромни възможности в сравнение с професионалните версии, но и по-евтина. Е, не се плашете – тя осигурява много точно възпроизвеждане на цветовете и широки ъгли на видимост. Значително по-добра е от евтините TN матрици – в това можете да бъдете сигурни. Въпреки моето разочарование (просто очаквах нещо по-различно, а Dell заложиха на вече изпитана формула, без да се затормозяват излишно), моделът U2412M е добър бюджетен монитор – добро качество на ниска цена. Ще удовлетвори напълно повечето потребители. Все пак хората, които се занимават сериозно с графичен дизайн и търсят нов модел LCD монитор на приемлива цена, вероятно ще харесат повече

Asus PA246Q. Е, той е по-скъп, но поносимо (имайте предвид, че добрите монитори за графичен дизайн са на цени от 1 500 – 2 000 лв.).

Повече подробности за новия монитор на Dell можете да научите от пълното ревю на Dell U2412M, което използвах като източник за тази статия.

М. Чучуков

HTML Версия: Линк на статията (URL):