Градински мебели

Мебелите за градината или терасата се произвеждат от същите материали, от които и обзавеждането за дома. Но ако тръгнете да избирате “своите” мебели ще установите, че съществува голям избор и всеки един материал носи своя специфичен външен вид и особености. Дизайнерите съветват – изберете онова, което ви харесва, защото естетическото удоволствие стои на първо място, а производителите са се погрижили да създадат градински мебели с много високо качество. Ето един бърз преглед на материалите, използвани за градинско обзавеждане:

Пластмаса
Това е най-евтиният вариант за градински мебели и мнозина го предпочитат по тази причина. Пластмасовите мебели се произвеждат в голямо разнообразие от цветове, които допълнително се освежават от декоративни възглавници. Недостатъкът е, че бързо се руши под действие на ултравиолетовите лъчи.

Дърво
Предпочита се, защото е традиционен материал, който създава топлина и уют. Мнозина смятат, че това е най-добрият материал за градината или балкона. Най-често използваните дървесни видове са дъб, тик, кедрово дърво и чам. Дървените столове и маси са устойчиви на атмосферни влияния и не искат специална поддръжка. Изключение е тиковото дърво, което при експлоатация в климат с високи температури и влажност изисква периодично намазване с масло, за да се избегнат пукнатините.

Алуминий
Любители на алуминия са модерните хора, които предпочитат метала не само в градината си, но и в дома. Изборът на такива мебели е чудесен, защото алуминият е лек и не изисква никакви грижи по поддръжката му. Устойчив е на всякакви атмосферни влияния, не корозира и може да бъде държан на открито дълго време без да се повреди. За внасяне на нотка уют можете да поставите цветни възглавници върху седалките.

Ратан
Това е любимият материал на мнозина, заради рустикалните нотки, които внася и в лятната, и в зимната градина. Под това общо наименование се крият мебели, изработени не само от ратан, но и от бамбук, тръстика, дори върба. Традиционните ратанови мебели се произвеждат в естествените им цветове, но в последните години модата налага и цветните решения. Меките възглавници в закачливи цветове са традиционното им допълнение. Основни предимства на ратановите градински мебели са, че са леки и изглеждат добре и вътре в дома, където можете да ги използвате през зимните месеци.

Ковано желязо
Това е класически материал за открити градски площи и паркове, но мнозина го предпочитат и в собствената си градина. Желязото е много здраво и устойчиво на атмосферните атаки и се произвежда както с класически, така и със съвременни форми и дизайн. Особено подходящо е за градината ви, ако живеете край морето и духат силни ветрове. Недостатъкът на желязото е, че тежи и трудно бихте променяли местата на мебелите. Освен това се нуждае от повече грижи, за да предотвратите процеса на корозия.

Авторът на тази статия води блог с полезни съвети за обзавеждане и решения за дома.

HTML Версия: Линк на статията (URL):