Екзотични почивки или променен стандарт?

Спомняте ли си преди години, когато ходенето на море се изчерпваше с Несебър, Ахтопол и още десетина дестинации по нашето черноморие. След това, с падането на визите за ЕС, българите започнаха да почиват в Гърция, Турция и Хърватска. В днешно време дестинациите варират значително, а интересният факт е, че българите все повече избират разнообразни екзотични почивки.

Въпросът днес е дали ходене в Египет, Тунис, Мароко или друга не чак толкова далечна дестинация е екзотично? Дали българина (не всеки) вече не свикна с един нов статус и начин на живот, при който може да си позволи да избере почивки извън стандартните близки дестинации?

Истината е, че макар и неосезаемо през последните 13 години българина лека полека се замогна (не всеки), а цените на туристическите услуги паднаха. Това позволява по-евтини пътувания до разнообразни дестинации.

Истината е, че с навлизането на low-cost компаниите, българина вече може да си позволи да пътува повече, до-далечни места и без да се съобразява с туроператори или други компании за масови почивки. Истината е, че замогването позволи на местните туроператори да резервират чартърни полети, по-големи обеми леглова база и да предложи по-ниски цени.

Честно казано, в България нещата вървят нагоре, не за всеки, но за доста хора, не с темпото, с което ни се иска, но все пак българина започва да може да си позволява по-екзотични дестинации. Истината е, че вече има евтини самолетни билети от България, при това не само от София. RyanAir решиха да стартират операциите си от Пловдив. Това не е случайно, тази компания не би навлязла в страната ако не виждаше перспектива за сериозен бизнес.

Българина се замогва, но иска да се замогва повече и по-бързо. А това е двигателя на икономиката, амбицията да произвеждаш и изкарваш повече. За това ако до преди 3-4 години дестинации като Тунис, Египет и Мароко бяха екзотика, днес за голяма част от българите екзотиката е Перу, Малдивите, Сейшелите, Индия, Тайланд и т.н.

Да се надяваме, че след няколко години, няма да има много хора в страната, които да не могат да си позволят поне един дълъг уикенд в Халкидики.

HTML Версия: Линк на статията (URL):