Проектът µHash не е мъртъв!

Минало и настояще

Измина невероятно много време или по-точно година и пет месеца от първата и последната ми публикация за проекта на Милен – µHash. Причината за това е – животът на Милен, извън интернет пространството. Пред него предстояха последни мигове на спокойствие, предстояха купони, а след това подготовка за последна учебна година, матури и други важни моменти покрай тях. Неизбежно!

Важното е, че работата проекта започна отново и в момента дори имам удоволствието да я тествам преди да достигне до Вас – потребителите. Новото покрай µHash е, че приоритетите се променят. В момента, има само един единствен алгоритъм, чиято сума се изчислява и това е MD5, в следствие на което интерфейсът на програмата е изцяло оптимизиран за този алгоритъм.

На този етап, авторът реши да се фокусира върху другите възможности, които могат да бъдат включени, вместо към бройката алгоритми и по-конкретно към SHA-1, CRC32 и Keccak-256, които до този момент присъстваха в плановете. Това, че са премахнати, не означава, че в един бъдещ момент няма да бъдат включени отново!

Нещо много впечатляващо беше добавено в програмата и това представлява опция, която когато включиш нишките, които изчисляват MD5 сумата, получават по-висок приоритет, което води до по-бързо изчисление, естествено изисква малко повече мощ от процесора, което разбира се Милен се е постарал да подчертае.

Именно, това ми беше, като задача при бета тестването. За целта ми беше необходим файл с по-голяма големина, при което аз избрах ubuntu-10.04-desktop-i386, чийто размер е 699MB. Резултатите бяха следните

  • Изчисляване на MD5 сумата без включена опция: 13 секунди и 119 стотни.
  • Изчисляване на MD5 сумата с включена опция: 3 секунди и 557 стотни.

Благодарение на това ускорено изчисление, програмата спестява грубо казано 10 секунди! Невероятно, нали?

Бъдеще

Мога да Ви уверя, че предстоят само хубави неща! В близко бъдеще ще има нов уеб сайт, информацията за µHash скоро ще бъде обновена и в Softpedia, и в Download.bg и прочие.

Към настоящия момент продължаваме да работим по проекта, а Вие вече имате възможността да тествате последната версия – 0.5.0 бета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *