Велинград не използва добре възможностите си за балнео туризъм

Минералните извори в страната са повече от 650. Това е огромно национално богатство. България е на едно от първите места сред най-богатите с минерални води страни в Европа. Франция има 2000 минерални извори, които са максимално усвоени. Освен за балнеолечение те се използват и за износ на големи количества бутилирани трапезни минерални води, от което се получават значителни приходи. У нас в Родопския масив функционират 14 балнеолечебни курорти, като само в Чепинската котловина минералните извори са 77. Химическият им състав ги нарежда сред най-лековитите в света. В Хасковските минерални бани водите лекуват и болестта на Бюргер. Техните уникални качества трябва да бъдат популяризирани в Европа. Извори с подобни качества на водата има само в Русия, Чехия, Франция и САЩ. В момента на хасковските бани има 3 балнеосанаториума с общо 500 легла. България има и особено благоприятни климатични условия за рекреация и лечение, както и свободна база, която може да предлагаме на чужденци от Европа за по-дълъг престой на пансионатни начала. Страна ни разполага с голям брой медицински кадри и имаме традиции в медицинския туризъм. Част от тези кадри могат да бъдат ангажирани в обслужването на възрастни хора, нуждаещи се от специални грижи, процедури и лечение. Възможностите за бизнес в тази сфера има. В момента например фирма „Рехабилитация, профилактика и отдих“ е обявила за продажба десетки такива заведения. Общият й фонд надхвърля 15 000 легла. Велинград с население 26 573 души, 800м надморска височина е най-големият курорт с минерални бани в страната, разположен сред красивата природа на Западните Родопи. Създаден е през 1948г. при сливането на три села: Каменица, Лъджене и Чепино. Има около 70 минерални извора. Благоприятният климат и минералните води са подходящи за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични заболявания и стерилитет. Велинград е най-слънчевият град в България – 210 слънчеви дни в годината. На първо място в България по разнообразие на минерални извори с различни лечебни свойства на водата. Минералните води на Велинград са били познати и използвани от хората още от дълбока древност. За това свидетелстват археологческите находки от древноримски каптаж:. Разкопки на могили край с. Дорково дават данни, че тези места са били обитавани още от траките през VII – VI в. пр. н. е. Курортът Велинград със своите природни богат¬ства дарява на хората здраве, радост и удоволствие. Тук балнеоклиматолечението е особено ефективно. Освен него природата предоставя Възможности за туризъм и спорт в красивите планински околности.

Преди 1989 г. почиващите са утроявали населението – до 100 000 души. Тогава сградния фонд е бил от дву- и три- етажни къщи, които са можели да поемат потока от туристи. Традицията е прекъсната през последните 14 години. Сега местната администрация предприема действия за осигуряване на добри условия за мащабно инвестиране на територията на града. Началото е поставено с откриване на петзвездния комплекс „Двореца“. След това следват хотел Олимп, Гранд хотел Велинград, Спа Клуб БОР, БК Свети Спас.

В експлоатация са 11 открити и закрити минерални басейни и плажове, шест минерални бани.

Всички минерални води на Велинград са слабоминерализирани. Разпределени са в трите квартала на града, където има извори и сондажи.

В кв. Чепино преди 1957 г. е имало 9 каптирани и З некаптирани извора с температура 43 – 48°С и общ дебит 3180 л/с. След сондажни проучвания дебитът им се увеличил до 3615 л/с. Водата се характеризира като хипертермална, слабо минерализирана хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, флуорна, силициева и радонова. В кв. Лъджене изворите са разпределени в З основни групи: най-западната група при Вельова баня се състои от 18 извора; при мъжката и женската баня има 11 извора и при топилата – 7 извора. Минералната вода се характеризира като хипертермална, слабо минерализирана хидрокарбонатно сулфатно-натриева, флуорна и силициева.

В КВ. Каменица бликат 8 извора, от които най-голямо значение имат изворите на Сярна баня и Власа. Водата се характеризира като хипертермална, слабо минерализирана сулфатно-хидрокарбонатно-натриева, флуорна и силициева.

HTML Версия: Линк на статията (URL):