SEO оптимизация на англоезичен сайт

Както всички вече знаем, SEO оптимизацията за сайт на Английски език е осезаемо по-трудно от това на Български. Причините са многобройни – голямата конкуренция, повечето инструменти за „BlackHat“ оптимизация и многото уеб мастъри, които да се възползват от тях. Това са само част от причините, но не всичките. В тази статия няма да наблягам на всички тях, а на примерни стратегии за стартиране на нов проект.

За SEO не е достатъчно само изработка на сайт с оптимизиран код, мета тагове, микроданни и съдържание. Ако съдържанието е „Кралят“, вече само то не е достатъчно за добри позиции в търсачките. Това е цитат от сайта на фирмата за SEO оптимизация Cloxy.

SEO услуги

От няколко години се занимавам с оптимизация на сайтове, само на Английски език и реших да споделя една от основните ми стратегии при стартирането на нов проект. Държа да отбележа, че написаното по-долу е от мой личен опит и не претендирам, че е най-добрия вариант за външна оптимизация на сайт.

Избиране на Хостинг

Избирането на хостинг е първата стъпка, която трябва да предприемете преди да пуснете вашия сайт (очевидно). Препоръчвам ви да използвате хостинг в държавата, за която е предназначен сайта. Ако имате сайт за „електро услуги“ в Лондон, например, потърсете хостинг в Англия. Много хора правят грешката да си закупят един хостинг акаунт от някой популярен хостинг като Hostgator и да го напълнят с всичките си сайтове. По мое мнение, дадени малко повече пари за по-добри резултати е по-доброто решение.

Сайтът е готов и хостингът е избран. Какво следва?

За да бъде забелязан вашият сайт са нужни Беклинкове (backlinks), както е известно на всеки уеб мастър. Беклинковете са един от основните фактори за по-добро класиране, заложено в алгоритъма на търсачките (най-вече при Google). Преди време беше много лесно да класираш един уеб сайт като натрупаш беклинкове от коментари, форум профили и подобни линкове с много ниско качество.

Последните 2 години обаче, търсачките станаха по-умни и различават подобни „Blackhat“ практики. В резултат, вашият сайт ще бъде наказан или просто няма да се класира на добри позиции в търсачките. Най-лесния начин да си прецакаш сайта е с подобни връзки. Особено за сайтове с кратка история. След като Google въведоха и Panda-та, ситуацията за спамерите се влоши още повече. Цели сайтове биват изтрити от резултатите в търсачките или просто се класират на много ниски позиции.

Горещо ви препоръчвам да избягвате подобни практики. Особено към нов сайт, които тепърва ще трябва да се докаже като „надежден“ пред търсачките.

С какви Беклинкове да започна?

Първият линк, които трябва да намери търсачката за вашия сайт, трябва да бъде от авторитетен източник. Това е много важно, първото впечатление за сайта ви да бъде добро. Връзки от авторитетни сайтове можете да си набавите по два много лесни начина.

1. Прес Съобщение (Press Release) – Горещо ви препоръчвам да използвате услугите на PRWeb. Освен, че ще придобиете беклинк от авторитетен сайт, вашето прес съобщение ще бъде публикувано и в Google News, Yahoo News и още няколко големи портала. В най-лошия случаи ще имате 2 Dofollow беклинк-а от PrWeb и News.Yahoo.com. Това ще ви даде начален тласък и повече свобода да трупате други връзки към вашия сайт, без да се притеснявате от филтри и наказания (не във всеки случаи).

Ако нямате достатъчно средства за подобно прес съобщение (най-малкия пакет на prweb струва 80$, но можете да си намерите купон и да платите 50$), можете да използвате друг авторитетен сайт за прес съобщения, като webwire.com например. Цената там е 25$ за едно прес съобщение. От последния си тест на услугите на webwire съм получил около 100 посещения и още 10-тина връзки от други „syndication“ сайтове. За ниската цена ви го препоръчвам горещо.

2. Видео представяне за вашия бизнес

Напишете кратко съобщение и го дайте на някоя хубава девойка от Fiverr.com да го каже пред камерата за вас. За 5$ ще получите добро видео, което да качите в Youtube, Vimeo, MetaCafe и други сайтове за видео споделяне, повечето от които позволяват добавяне на връзка към вашия сайт в описанието на видеото.

3. Добавяне в директории

Все по-малко използван метод (от мен). Лично аз не бих ви препоръчал да добавяте сайта си във всяка директория, която намерите. По-скоро намерете тематични директории, които да са свързани с услугата, която предлагате. Най-лесният начин е чрез „ключова дума“, „powered by phpld“ и други подобни.

4. Намерете сайтове/блогове които са тясно свързани с вашата ниша и се свържете с техните автори. Ако няма форма за контакти, потърсете в информацията за домейна (ако не е скрита). Попитайте ги дали може да напишете статия за тях (guest post), като добавите линк към вашия сайт в статията. Ако сайтът си струва (качествено съдържание, висок PR, малко изходящи връзки), може да се спазарите и за платен пост.

5. Добавяне в директории за статии. Определено ви препоръчвам да не пълните всяка директория за статии с дублирано съдържание. Напишете или си платете да ви напишат статии, които да добавите в авторитетни директории, като EzineArticles, ArticleDashboard, Buzzle и други. Добавянето на 10 статии в авторитетни директории е много по-добре от 1000 в калпави директории и дублирано съдържание.

6. Потърсете сайтове, които предлагат потребителски постове. Ако сайтът ви е на здравна тематика, просто напишете следното в Google. „Health“ „Guest Posts“ и потърсете кои сайтове предлагат подобни услуги.


Това е като за начало. За останалото четете международните форуми. 🙂

Препоръчвам ви само да не използвате дублирано съдържание, спам техники и спинъри. В последно време Пандата е станала доста агресивна към подобни техники. Само преди месец бе деиндексирана една от най-големите блог мрежи на английски език а други загубиха близо 50% от домейните си. Повярвайте ми, не искате да имате подобни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *