Следенето в Интернет стана повсеместно!

Както предупредих преди време, МВР ще си увеличи правомощията и ще навлезе в личното пространство на всеки от нас. И това само с цел контрол. Ето на това сме свидетели от както го има новият Закон за електроните съобщения / ЗЕС /. 3640 искания са постъпили от както има промените в закона. Като има много случаи, когато с едно „искане“ се вземат данните на множество граждани. Това простичко значи, че цифрата от 3600 е доста по-висока реално

Знаете ли кога МВР имат право да искат досег до такава информация? Само в три хипотези: когато има тежко престъпление, т.е. с наказание над 5 години по смисъла на Наказателния кодекс, когато има Интернет престъпление и когато се използва за издирване на хора. МВР иска да ни каже, че е разследвало почти 4000 човека, за които има възможност за наказване над 5 години?! Или са извършвали Интернет престъпения? И това не значи да са даунлоудвали mp3-ки от нета или да не сте декласирали печалбите от своя Биткойн адрес. Това значи да са продавали наркотици онлайн или да са събирали педофилски материали и т.н.

Вие сериозно ли вярвате, че до момента 4000 човека в България са се занимавали с такива неща? Изпитвам, ама доста сериозни притеснения. Доста е глупаво МВР да мисли, че ще ни прилъже с такава информация. И нека все пак кажа, че тези данни са изискани от в. Сега, а не са направени публично достояние от МВР.

Както сами знаете, в момента МВР използва всяка възможност да блесне. Още повече в момент на атаки срещу Цветан Цветанов. Значи, щом МВР не е изнесло само тези данни с цел да се похвали, колко много „удари“ е направило… това означава едно просто нещо – не са горди с това, което са извършили!

Защото истината е проста, както винаги. Тези има-няма 4000 разследвани хора не са били престъпници. Не са били убийци. Или нещо друго криминогенно. Или поне повечето от тях не са били. Няма събрани доказателства, няма образувани производства. Няма. Има само една маса с народ следена. И едно много важно нещо – това са исканията постъпили само в Софийски районен съд. Колко са по другите съдилища е друга тема на разговор. Т.е следените от МВР хора са доста, доста повече.

Сега разбирате опасенията ми от полицейска държава. Кой ще ви гарантира, че някои от следените не сте вие? Една грешна Биткойн транзакция към неправилното място е достатъчна! И къде е тънката линия между това да преследваш престъпници, това да гониш политически опоненти и това да преследваш недоволни от управлението ти? Аз я виждам трудно, а съм страничен наблюдател. Какво тогава остава за тези вътре в процеса? Тези от властта, които имат възможността да гонят, когото и както си пожелаят? Те дали ще видят тънката граница и ще запазят висшето благо на една демократична държава – свободата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *